Nekretninski tajkun i dalje bogatiji od osnivača Alibabe

Autor: Tomislav Pili , 14. listopad 2016. u 14:10
Wang Jianlin 'težak' je 32,1 milijardu dolara/REUTERS

Ovogodišnja lista pokazuje kako kineski bogataši sve više zarađuju od financijskih špekulacija.

Ovogodišnja lista kineskih milijardera pokazuje kako se način zarađivanja novca u Kini ubrzano mijenja s tradicionalne proizvodnje prema financijskom špekuliranju.

Na ovogodišnjoj listi bogataša Hurun – svojevrsnoj kineskoj verziji čuvene Forbesove liste milijardera – Wang Jianlin, vlasnik nekretninske kompanije Dalian Wanda te dijela španjolskog prvoligaša Atletico Madrid obranio je titulu najbogatijeg Kineza ispred Jacka Ma, osnivača Alibabe. Jianlinova imovina procjenjuje se na 32,1 milijardu dolara. Iako mu je imovina tijekom proteklih godinu uvećana preko 40 posto, to nije bilo dovoljnu Jacku Ma da ugrozi Jianlinovu krunu. Naime, osnivaču sada već globalnog diva internetske trgovine vrijednost imovine zaustavila se na 30,6 milijardi dolara.

 

179novih

milijardera ušlo je na Huronovu listu za 2016. godinu

Nekretnine i zabava
Wang Jianlin glavninu bogatstva stekao je na nekretninama što je temeljni biznis njegove kompanije Dalian Wanda. Međutim, posljednjih godinu i pol Wang Jianlin sve više ulaže u zabavu i sport. Tako je prošle godine stekao udjel u Atletico Madridu, a početkom ove godine kupio je holivudski  filmski studio Legendary. Posjeduje i američki lanac kino-dvorana AMC. Inače, podružnica Dalian Wande najveći je kineski kino-operater s preko 1600 dvorana u stotinu tamošnjih gradova. Rupert Hoogewerf, izdavač Huruna, pojasnio je za Financial Times kako je Wang Jianlin ove godine s Hongkonške burze povukao dionice svoje nekretninske kompanije. Naime, namjerava ih uvrstiti na burzu u Šangaju ili Shenzenu nadajući se boljem vrednovanju. Ako uspije u tom naumu, sljedeće godine mogao bi biti "težak" 50 milijardi dolara, procjenjuje Hoogewerf.

Od ostalih imena na listi koja broji 2000 kineskih bogataša s imovinom većom od 300 milijuna dolara posebno vrijedi istaknuti četvrtoplasiranog. Njegovo ime je Yao Zhenhua i predsjednik je kompanije Baoneng koja se bavi osiguravateljnim biznisom. Međutim, kao i Wang Jianlin, prvobitna akumulacija kapitala stečena je na trgovini i nekretninama.  U odnosu na lanjsku listu, imovina mu je skočila čak za 820 posto na 17,2 milijarde dolara. A za to postoji dobar razlog.Naime, do prije nekoliko mjeseci Baoneng je bio u središtu najžešćeg neprijateljskog preuzimanja kojeg je do sada vidjela kineska poslovna zajednica. Ta je kompanija željela preuzeti kontrolni paket dionica u građevinskoj kompaniji Vanke čemu se pak ta kompanija žestoko usprotivila. Bitka za preuzimanje kontrole u kojoj je na kraju pobijedio Vanke dovela je do strelovitog rasta cijena dionica obje kompanije, što je i razlog skoka imovine vlasnika Baonenga.

 

594milijardera

trenutno živi u Kini, a 535 ih je smješteno u SAD-u

Novi val
"Yao predstavlja novi val stvaranja bogatstva u Kini pomoću financijskih investicija. Započeo je s trgovinom prije 20 godina, nastavio  s proizvodnjom, nekretninskim biznisom, IT-om i na kraju financijskim investicijama", kaže Rupert Hoogewerf.Na ovogodišnjoj listi našlo se 179 novih imena. No, unatoč brzom stvaranju bogatstva, kineski bogataši još uvijek nisu pri vrhu globalnih lista milijardera, odnosno među prvih 20.

Tako Hurun procjenjuje da najbogatiji Kinez zauzima 26. mjesto na listi svjetskih milijardera. Međutim, Kina je već sada nadmašila Ameriku po broju bogataša. Hurun procjenjuje da u Kini živi 594 milijardera čija je imovina denominirana u dolarima. U SAD-u ih, za usporebu, živi 535. Ako se tome pridoda i 94 milijardera iz Hong Konga, Macaua i Tajvana, Kina uvjerljivo nadmašuje zapadnog rivala.  Od ostalih imena na listi ističe se kralj online igara Ding Lei, vlasnik kompanije NetEase te He Xiangjian, vlasnik proizvođača kućanskih aparata Midea koja je ljetos preuzela većinu dionica njemačkog proizvođača industrijskih robota Kuka. Rastuća konkurencija na kineskom tržištu mobitela odrazila se i na Hurunovu listu, pa je iz prvih 10 ispao Lei Jun, osnivač Xiaomija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close