Ne odustaju od ovog bisera: Mala kuća od 50-ak četvornih metara dostiže cijenu od 600.000 eura

Autor: Tomislav Pili , 16. srpanj 2020. u 07:47
FOTO: Pixabay

Nije pomodna destinacija. Uvijek će biti pri vrhu onih koje vrijedi posjetiti, objašnjava kanadski kupac nekoliko vila na otoku.

Investitori koji su još lani smatrali da je ulaganje u turističke nekretnine na najpopularnijem grčkom otoku sigurna oklada, sada s nestrpljenjem gledaju kako prvi gosti polako dolaze.

Kako piše Financial Times, turisti se zasad u manjem broju vraćaju na Santorini, donedavno najposjećeniji grčki otok svjetski poznat po vizurama bijelih kuća posebno popularnima za objavu na Instagramu.

Primjerice, 2018. više od 2 milijuna turista posjetilo je otok na kojem živi tek 15.000 stalnih stanovnika. Velike turističke gužve bile su toliki problem da su lani lokalne vlasti ograničile broj posjetitelja s kruzera na 8000 dnevno. No, ove godine na Santoriniju je dijametralno suprotna situacija.

Dolaze malo-pomalo

Uslijed pandemije koronavirusa koja je znatno otežala putovanja, turisti su na Santorini počeli pristizati tek 1. srpnja, ponovnim otvaranjem tamošnje zračne luke. “Dolaze malo-pomalo”, ističe za FT Barbara Danezi, vlasnica agencije za prodaju nekretnina Estia. Epidemiološke mjere zahtijevaju da gosti nose maske, a osoblje u restoranima i barovima uz maske mora imati i plastične vizire.

“Pomalo je čudno, ali takva su pravila”, kaže Danezi. Dosadašnja rastuća popularnost Santorinija učinila ga je pravim magnetom za nekretninske investitore. Lanjskog srpnja na otoku je bilo oglašeno 4180 apartmana i kuća za odmor na internetskim platformama za traženje smještaja Airbnb i Vrbo, prema podacima agencije za analizu AirDNA. U odnosu na 2016., radi se o povećanju od 180 posto.

4180

apartmana i kuća za odmor lanjskog srpnja na Santoriniju bilo oglašeno za najam preko web platformi Airbnb i Vrbo

Danae Cakiris, direktor atenske tvrtke Savills, kaže kako su kupoprodaje nekretnina na Santoriniju praktički zaustavljene dok je otok bio pod mjerama suzbijanja zaraze. Sada je aktivnost počela oživljavati. No, svatko tko je na Santoriniju nedavno tražio dobru investicijsku priliku otišao je s otoka razočaran.

“Imali smo oportunističke kupce koji su htjeli vidjeti hoće li prodavatelji zbog pritiska dijelom sniziti cijene. Ali ne mislim da će se to dogoditi. Ova se kriza još nije premetnula u golemu financijsku krizu”, ocjenjuje Cakiris.

No, tamošnji vlasnici turističkih nekretnina očekuju vrlo tešku godinu. Sugovornik FT-a koji se predstavio kao Sebastian odrastao je na Santoriniju, ima tri apartmana koje iznajmljuje. Prema njegovim očekivanjima, do kraja ove godine rezervacije će biti oko 65 posto manje nego lani. “Mnoštvo iznajmljivača je u problemu jer nema novih rezervacija”, kaže Sebastian.

Dodaje kako su mjere suzbijanja zaraze isprva lokalnim stanovnicima bile zabavne. Naime, imali su priliku odmarati se, umjesto da se užurbano pripremaju za početak sezone koja na otoku uobičajeno traje od svibnja do listopada. No, kako su mjere počele popuštati tek u lipnju, raspoloženje na otoku više nije bilo tako dobro.

“S pojavom prvih otkazivanja rezervacija iznajmljivači su počeli osjećati utjecaj koronakrize”, naglašava sugovornik britanskog poslovnog lista.

Dodaje da su trgovine i suvenirnice i dalje zatvorene, jer je turista vrlo malo. Kanađanin Daniel počeo je prije pet godina preko Airbnba iznajmljivati dvije vile za odmor, a baš ove sezone namjeravao je otvoriti još šest vila.

“Vrlo zanimljiv trenutak za širenje posla“, sarkastično opisuje utjecaj pandemije na svoju poslovnu odluku. Svjestan je da iznajmljivače preko Airbnba očekuje teška godina. Morat će se suočiti s kraćom sezonom i manjom potražnjom, a mnogi se već morali sniziti cijene – neki i za 50 posto. No, kanadski investitor optimističan je što se tiče narednih godina.

Već za 200.000 eura

“Santorini nije pomodna destinacija. Uvijek će biti pri vrhu destinacija koje vrijedi posjetiti, pa bih bio mnogo zabrinutiji da sam uložio u pomodnu destinaciju“, kaže Daniel.

Sve su njegove vile u Pyrgosu, srednjovjekovnom selu 8 kilometara od najvećeg otočkog mjesta Fire. Pyrgos je manje hektičan od Oije, sela koje je posljednjih godina postalo prava turistička meka.

Oia je i dalje među najskupljim lokacijama na otoku kad su u pitanju nekretnine, ali se zagušenost turistima počela odražavati na njezinu poželjnost, ističe Barbara Danezi.

Ona procjenjuje da se mala kuća od 50-ak četvornih metara pogodna za iznajmljivanje u Oiji može kupiti za 600.000 eura. No, samo 2 kilometra dalje slična nekretnina može stajati svega 200.000 eura, dodaje Danezi.

Za potencijalne investitore važan je podatak da se zračna luka na Santoriniju proširuje i da će novi terminal biti otvoren, prema očekivanjima, nagodinu. Kupci nekretnine za iznajmljivanje u narednim godinama mogu očekivati godišnji povrat na investiciju između 6 i 8 posto, procjenjuju u tvrtki Savills.

Komentirajte prvi

New Report

Close