Neke tvrtke isplaćuju bonuse radnicima za preporuku novih zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2017. u 09:27
Foto: Thinkstock

Bonusi za preporuku zaposlenika najzastupljeniji su u glavnim gradovima gdje su obično i sjedišta kompanija u kojima vlada velika potreba za specijaliziranim stručnjacima te kod poslodavaca u sektoru informacijskih tehnologija, a najčešće se na ovaj način zapošljavaju programeri kojih na tržištu rada nedostaje.

Bonus za preporuku nagrada je koju tvrtke dodjeljuju zaposlenicima koji su u radno okruženje uspjeli "dovesti" stručnjaka i to osobu koja je uspješno odradila probni rok i ostala raditi u kompaniji barem godinu dana.

Kako piše Glas Istre, takvu praksu uglavnom prakticiraju tvrtke u stranom vlasništvu, a u kojoj mjeri je ona zastupljena na području Srednje i Istočne Europe, istražio je međunarodni servis Paylab kojega je dio i hrvatska MojaPlaća. Bonusi za preporuku, pokazuje istraživanje, najzastupljeniji su prilikom potrage za programerima.

Bonus za preporuku zaposlenika najviše prevladava u Srednjoj Europi, i to u Češkoj gdje 11,8 posto zaposlenika ima mogućnost ostvariti bonus za preporuku te u Slovačkoj (10,4 posto) budući da su u pitanju zemlje s velikim deficitom radne snage.

Bonusi za preporuku zaposlenika najzastupljeniji su u glavnim gradovima gdje su obično i sjedišta kompanija u kojima vlada velika potreba za specijaliziranim stručnjacima te kod poslodavaca u sektoru informacijskih tehnologija, a najčešće se na ovaj način zapošljavaju programeri kojih na tržištu rada nedostaje. Bonuse za preporuku novih zaposlenika na području Srednje i Istočne Europe u najvećoj mjeri nude strane kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close