‘Neka Greta prvo diplomira ekonomiju’

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2020. u 21:59
Steven Mnuchin/REUTERS

Ministar Steven Mnuchin u Davosu napao klimatsku aktivisticu.

Baš kad se činilo da sudjelovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa i klimatske aktivistice Grete Thunberg na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) nije izazvao buru, član Trumpove delegacije u četvrtak je napao 17-godišnju Šveđanku tijekom konferencije za novinare.

Kako prenose agencije, na pitanje novinara kako komentira njezin poziv da države prestanu s ulaganjima u eksploataciju fosilnih goriva, ministar financija Steven Mnuchin uzvratio je pitanjem je li Thunberg glavna ekonomistica.

"Nakon što upiše i diplomira ekonomiju na fakultetu može se vratiti i objasniti nam to", kazao je Mnuchin u Davosu. Podsjetimo, klimatske promjene dominiraju ovogodišnjim programom skupa u švicarskom zimovalištu.

Mnuchinov istup došao je dva dana nakon što su Trump i Thunberg neizravno izmijenili poruke na WEF-u.

Nakon što je Trump najavio da će se SAD pridružiti WEF-ovoj inicijativi sadnje bilijun stabala, truntno najveća zvijezda globalnog pokreta protiv klimatskih promjena odgovorila je kako se klimatska kriza ne može riješiti samo drvećem.

Komentirajući stav Trumpove administracije prema klimi, Mnuchin je izjavio kako je američka pozicija "pogrešno shvaćena". "Američka politika pogrešno se tumači.

Bit ću vrlo jasan: predsjednik Trump apsolutno vjeruje u čist zrak i čistu vodu i život u čistom okolišu", naglasio je Mnuchin.

Komentirajte prvi

New Report

Close