Nedjeljni izbori će pokazati može li Italija stvoriti probleme Europskoj uniji

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2022. u 22:00
Giorgia Meloni, liderica neofašističke stranke Braće Italije/Reuters

Stoljeće nakon dolaska Mussolinija na vlast, novu talijansku vladu mogla bi formirati krajnja desnica.

Kada je započela ruska invazija na Ukrajinu, premijer na odlasku Mario Draghi u travnju je upitao talijansku javnost da li želi mir ili hlađenje iz klima uređaja. Draghijeva vlada pala je već u srpnju, a ove nedjelje Talijani će imati priliku izabrati vladu koja baš ne pokazuje sklonost žrtvovanju i daljnjem prolasku talijanskog gospodarstva kroz poremećaje.

Ako su predizborne ankete točne, na nedjeljnim izborima vlast će osvojiti krajnje desna koalicija stranaka, predvođena Giorgiom Meloni, čelnicom neofašističke stranke Braća Italije.

Pomest će ljevicu
U suradnji s još jednom ikonom talijanske desnice, Matteom Salvinijem koji predvodi Ligu, desna koalicija vrlo će vjerojatno pomesti duboko razjedinjeni lijevi centar. Nova vlada ujedno će biti i poslijeratni presedan u talijanskoj politici. Od završetka 2. svjetskog rata Italijom je prodefiliralo 69 vlada različitih ideoloških predznaka.

Međutim, nijedna vlada nije bila krajnje desna, pa će ovo biti prva takva otkako je Benito Mussolini prije točno stotinu godina preuzeo vlast. Kako piše Financial Times, iako je desna koalicija favorit na izborima, dobar dio Talijana pribojava se da će pobjeda desnice donijeti smanjenje osobnih sloboda i pogoršanje demokracije.

Drugi se pak pribojavaju da Braća Italije nemaju pretjerano mnogo kapaciteta za vladanje, posebno u kontekstu ekonomskih izazova s kojima se Italija trenutno suočava. S obzirom na tradicionalni animozitet talijanske desnice prema europskim institucijama, u Bruxellesu i Washingtonu, ali i u Moskvi, pozorno će se pratiti kako će (i hoće li) nova vlada u Rimu održavati potporu Ukrajini.

69

vlada različitih predznaka prodefiliralo je Italijom od 2. svjetskog rata

“Ukrajinci rade dobar posao držeći linije na bojištu, pa je ključno pitanje za transatlantske odnose hoće li zapadne države držati političke i ekonomske linije, posebno u nadolazećoj zimi”, kaže Stefano Stefanini, nekadašnji talijanski veleposlanik pri NATO-u. “Italija stvarno može stvoriti probleme za Europsku uniju”, dodaje Stefanini.

Giorgia Meloni, trenutna zvijezda talijanske desnice koja je u političke vode ušla još kao tinejdžerica kao aktivistica mladeži neofašističkog Talijanskog socijalnog pokreta, poznata je po euroskeptičnim stavovima, kao i Matteo Salvini koji ne skriva divljenje prema Vladimiru Putinu.

Oboje su ranije žestoko kritizirali europske institucije. Meloni je briselske birokrate nazvala agentima “nihilističkih globalnih elita pokretanih međunarodnim financijama”. I Meloni i Salvini koketirali su s idejom napuštanja eura, ali su kasnije malo prigušili tu retoriku.

Ocjena po djelima
Meloni tvrdi da će nastaviti Draghijevu politiku pružanja vojne pomoći Ukrajini i ustrajat će na sankcijama Rusiji. Međutim, Salvini u javnosti postavlja pitanje cijene koju talijansko gospodarstvo trpi zbog tih sankcija. “Europa je odabrala uvesti sankcije, u redu. Ali cijenu toga ne mogu plaćati talijanske obitelji i poduzetnici”, kazao je Salvini na predizbornom skupu pored jezera Como.

Analitičari ističu kako će pravi test razmišljanja nove vlade biti prilikom dogovora oko složenih pitanja na globalnom planu, poput ograničavanja cijene ruske nafte u okviru skupine G7. “Talijansku novu vladu prosuđivat će po djelima, a ne riječima tijekom kampanje”, kaže Stefanini. On dodaje kako si Italija ipak ne može dopustiti ugrožavanje odnosa s EU-om i SAD-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close