Necijepljeni na ovom području možda će morati plaćati porez

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. siječanj 2022. u 08:32
Arhivska fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL

Dok su vlade na globalnoj razini nametnule ograničenja kretanja necijepljenima, a malo tko je nametnuo novčane kazne starijim osobama, porez koji bi morale plaćati sve necijepljene odrasle osobe mogao bi biti rijedak i kontroverzan potez.

Kanadska pokrajina Quebec radi na planu kojim će se od stanovnika koji odbiju cijepljenje protiv covida iz nemedicinskih razloga zahtijevati “zdravstveni doprinos”, rekao je u utorak premijer Quebeca Francois Legault.

Bolnice u Quebecu su pod pritiskom nakon što je zbog visoko zarazne omikron varijante covida-19 počelo pristizati više pacijenata, a sve više zdravstvenih radnika obolijeva.

“Cjepivo je ključno za borbu protiv virusa. Zato tražimo zdravstveni doprinos odraslih koji se iz nemedicinskih razloga odbijaju cijepiti”, rekao je Legault novinarima na brifingu.

“Moramo svoje napore usmjeriti na dvije stvari: primanje prve, druge i treće doze cjepiva i smanjenje kontakata, osobito sa starijim osobama.”

Legault je rekao da necijepljeni ljudi stavljaju financijski teret na cijepljene stanovnike. Osim što radi na finalizaciji iznosa koji će se naplaćivati, pokrajina također radi na pravnom aspektu takve pristojbe, kazao je.

Dok su vlade na globalnoj razini nametnule ograničenja kretanja necijepljenima, a malo tko je nametnuo novčane kazne starijim osobama, porez koji bi morale plaćati sve necijepljene odrasle osobe mogao bi biti rijedak i kontroverzan potez.

Lagault je rekao da iako je u pokrajini oko 10 posto necijepljenih osoba, oni čine 50 posto onih koji se nalaze u jedinicama intenzivne njege.

Osobe koje se ne mogu cijepiti iz medicinskih razloga bit će izuzete prema ovom prijedlogu, naveo je Legault.

Komentari (2)
Pogledajte sve

<span class=”title title–small”>Einstein1, ako se dokaže da mRNA iz cjepiva ima mutagen utjecan na DNA (mRNA retropozicija je moguce), imati cemo vise problema, nego placanje poreza.

Reference:
https://www.mdpi.com/1999-4915/13/10/2056
https://www.mdpi.com/1999-4915/14/1/12/htm#B1-viruses-14-00012
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8538446/
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0019436
</span>

Ne kužim zašto bi to bio kontraverzni porez? Država od duhana ubire jako veliki porez. Zašto? Pa dokazano je da više pušaća teško obolijeva od malignih bolesti. Isto je tako dokazano da više  necijepljenih teško obolijeva od teških oblika COVIDA. Dakle potpuno je logično da i jedni i drugi mogu slobodno odabrati pušiti ili ne, i cijepiti se ili ne. Ovi koji puše i koji se ne cijepe više troše zdravstveni sustav, znači potpunoj e opravdano da i više plaćaju za zdravstvo. Uopće tu ne vidim ništa kontraverznog.

 

New Report

Close