Ne smiruju se prosvjedi u Francuskoj, čeka se novi potez Macrona

Autor: Ana Blašković , 21. ožujak 2023. u 22:00
U demonstracijama je puno mladih, što treba brinuti vladajuće, a policija je uhitila desetke prosvjednika/REUTERS

Vlada preživjela glasanje, ali nema kraja bijesu na ulicama.

Prosvjedi diljem Francuske nastavljaju se već peti dan nakon što je ustavnim manevrom zaobiđeno glasovanje u skupštini o mirovinskoj reformi. Francuska vlada premijerke Elisabeth Borne za nijansu je preživjela glasovanje o povjerenju, a u srijedu bi se napokon naciji trebao obratiti predsjednik Emmanuel Macron.

Macron će se u srijedu obratiti u 11 sati, tijekom intervjua za kanale TF1 i France 2, izvijestili su u utorak France Info radio i BFM TV, prenosi Reuters. U međuvremenu ne smiruju se demonstracije koje su izbile nekoliko sati nakon pozivanja na ustavni članak 49.3 nakon što je Borne procijenila da konsenzusa o nepopularnoj reformi neće biti. Policija je uhitila desetke prosvjednika.

Olakšanje za Macrona
Činjenica da je vlada preživjela izglasavanje o nepovjerenju francuskom predsjedniku dolazi kao olakšanje. Da je izglasano, pala bi aktualna vlada, a s njom i zakon kojim se podiže dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine života. Unatoč tome, bijes građana se ne smiruje. Oporbeni zastupnici obećali su da će prisiliti vladajuće na uzmak, a sindikati najavljuju nacionalne prosvjede diljem zemlje.

U nekim od najprestižnijih avenija u središtu Pariza vatrogasci su u ponedjeljak navečer pokušavali ugasiti goruće gomile smeća.

U dijelovima grada danima nije bilo odvoza otpada zbog štrajkova u javnim tvrtkama. U analizama aktualne situacije može se čuti da vlada i predsjednik Macron posebno mogu biti zabrinuti činjenicom što je među prosvjednicima puno mladih.

Televizijske slike pokazuju kako policija u jednom trenutku ispaljuje suzavac i juriša na prosvjednike u nekoliko gradova, a viđeni su specijalci na motorima kako napadaju prosvjednike. Nakon toga se oglasio posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slobodu udruživanja Clément Voule koji je u objavi na Twitteru upozorio da bi policija trebala izbjegavati korištenje pretjerane sile.

Iako se očekivalo da političkog konsenzusa za rušenje vlade neće biti, glasovanje o prijedlogu triju stranaka prošlo je za ‘dlaku’. Čak 278 članova parlamenta ga je podržalo, samo devet manje od 287 koliko je potrebno da bi uspio.

“Dolazimo do kraja demokratskog procesa donošenja reforme neophodne našoj zemlji. S poniznošću i ozbiljnošću preuzela sam odgovornost”, rekla je premijerka Elisabeth Borne.

Preslagivanje vlade
No, za protivnike reforme vađenje aduta članka 49.3 i zaobiđe parlamentarno glasovanje, dokaz oslabljenog vodstva, ali i neuspjeha reformističkog programa. O svemu bi se trebao oglasiti u srijedu i sam Emmanuel Macron. Dok planira izlazak iz politike krize francuski predsjednik sastao se s premijerkom te čelnicima obaju domova parlamenta te zastupnicima iz svoje stranke.

Politički analitičari važu oklade hoće li Macron na kraju ipak smijeniti premijerku Borne. Neslužbeni izvori kažu da Macron ne planira preslagivanje vlade ili prijevremene izbore, kao ni mogućnost povlačenja mirovinske reforme.

Izvor Reutersa kazao je da Macron ima nove reforme u planu, no da će pokušati iskoristiti TV intervju u srijedu da umiri atmosferu.

Komentirajte prvi

New Report

Close