‘Ne proglašavajte prerano pobjedu nad inflacijom u SAD-u’

Autor: Ana Blašković , 09. veljača 2023. u 22:00
Jamie Dimon, čelnik JP Morgan Chasea, misli da bi kamate mogle premašiti 5 posto/REUTERS

Dimonovo upozorenje dolazi pošto su dužnosnici središnje banke rekli da su u planu daljnja podizanja stopa.

Premda su američke Federalne rezerve usporile tempo monetarnog stezanja, na tržištu vlada oprez je li bauk inflacije zauzdan. Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je da se pobjeda protiv inflacije ne proglašava prerano. Smatra da bi Fed mogao podići kamatne stope iznad od 5 posto, pokažu li se cijene “ljepljivima”.

Dimonovo upozorenje dolazi pošto su dužnosnici središnje banke rekli da su u planu daljnja podizanja stopa. Ipak, nitko od njih nije sugerirao da bi ih izvješće o tržištu rada moglo vratiti na agresivniju monetarnu politiku.

Na pitanje o inflaciji čelnik JP Morgana rekao je da bi “ljudi trebali duboko udahnuti prije nego što proglase pobjedu jer je mjesečna brojka izgledala dobro”. “Savršeno je razumno da Fed prijeđe na 5 posto i pričeka neko vrijeme”, rekao je Dimon u intervjuu Reutersu.

U slučaju da se stopa inflacije spusti na 3,5 posto ili 4 posto i tamo ostane, “možda ćete morati ići više od pet posto, a to bi moglo utjecati na kratke stope i duže stope”. O vrhunca od gotovo sedam posto prošlog lipnja, godišnja inflacija u prosincu spustila se na pet posto, znatno iznad ciljanih dva posto, ali s tendencijom stalnog pada.

Osvrćući se na problem duga, Dimon je kazao da bi ‘default’ na obveze, opcija ako se plafon zaduženja ne povisi, potencijalno bila “katastrofalna”.

“Ne možemo imati ‘default’. To bi Americi uzrokovalo trajnu štetu i moglo uništiti budućnost”, rekao je. Predsjednik Joe Biden pozvao je Republikance da podignu gornju granicu duga od 31,4 trilijuna dolara u nadolazećim mjesecima kako bi se izbjegao bankrot.

Komentirajte prvi

New Report

Close