Nastavak agonije: Italija nacionalizira Alitaliju

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2020. u 21:59
Nacionalizacija je najavljena za lipanj/REUTERS

Vlada će osnovati novu tvrtku koja će državnim novcem preuzeti Alitaliju

Talijanska vlada najavila je da će početkom lipnja nacionalizirati avioprijevoznika Alitaliju, koji je već gotovo tri godine pod izvanrednom upravom, a sada balansira na rubu bankrota.

Vlada će osnovati novu tvrtku koja će državnim novcem preuzeti Alitaliju, kazao je ministar rada Stefano Patuanelli. Nije isključio smanjenje broja radnih mjesta u kompaniji koja trenutno ima 10.000 zaposlenih, a našla se u problemima zbog koronakrize, kao i druge aviokompanije.

Koronakriza je ipak samo vrh ledenog brijega, napominje DPA. Kompanija nije poslovala s dobiti još od 2002. godine, a brojni pokušaji pronalaska privatnog kupca nisu uspjeli, unatoč interesu američke zrakoplovne kompanije Delte i njemačke Lufthanse.

Alitalia je 2008. privatizirana, ali je i dalje trebala državnu pomoć kako bi nastavila poslovati. Analitičar Andrea Giuricin procjenjuje da je Alitalia porezne obveznike u posljednjih 12 godina koštala oko 10 milijardi eura.

Talijanska vlada u proteklim je mjesecima kompaniji odobrila premosne kredite u ukupnom iznosu oko 1,5 milijardi eura. Posljednja kreditna tranša od 400 milijuna eura odobrena je u prosincu prošle godine, a Rim je tada poručio kako je to posljednji kredit koji je spreman ubrizgati.

S golemim dugovima na leđima, epidemija koronavirusa koja je Italiju ućinila prvim velikim europskim žarištem samo je dodatno zakomplicirala ionako tešku poziciju Alitalije.

Inače, prošla godina sugerirala je kako su u poslovanju talijanskog nacionalnog prijevoznika ipak moguće promjene nabolje. Prihodi su povećani gotovo 2 posto, dok je broj putnika na dugolinijskim letovima povećan za 5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close