NASA želi vratiti Amerikance na Mjesec, no fale joj deseci milijardi dolara – rješenje je u privatnom sektoru

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2019. u 11:34
Foto: Getty Images

Tajnik NASA-e Jim Bridenstine izjavio je da će svemirskoj agenciji biti potrebno dodatnih 20 do 30 milijardi dolara za razdoblje od pet godina kako bi američke astronaute vratili na Mjesec do 2024. godine.

NASA je zatražila od Trumpove administracije dodatnih 1,6 milijardi za ‘kaparu’ kako bi se nastavila misija pod imenom ‘Artemis’, odnosno kako bi se američki astronauti vratili na Mjesec 2024. godine, rekao je tajnik NASA-e za CNN Business.

To je povrh 21 milijarde dolara koje je Trumpova administracija uključila u proračun za ožujak.

"Razgovaramo sa saveznim uredom za upravljanje i proračun, razgovaramo s Nacionalnim vijećem za svemir.", rekao je u vezi pregovora s administracijom.

Pregovori se nastavljaju nakon što je Kongres odbio zahtjev NASA-e od 1,6 milijardi dolara. Prema podacima NASA je potrošila više od 50 milijardi dolara u posljednjih 15 godina na tehnologiju da astronaute dovede u svemir, no novca i dalje značajno fali kako bi se dogodila nova misija na Mjesec.

Iako je potvrdio da će se i dalje truditi uvjeriti Kongres da NASA dobije potrebna sredstva, Bridenstine razmišlja i okretanju privatnoj svemirskoj industriji.

Svemirska agencija želi da tvrtke iz privatnog sektora osmisle, testiraju i izgrade tehnologije, a zatim se natječu za unosne vladine ugovore. U biti, kaže Bridenstine, NASA će postati samo još jedan kupac za tvrtke u poslovanju svemirskih putovanja.
Svemirska agencija već je jasno stavila do znanja da se želi obratiti privatnom sektoru u vezi lunarnih letjelica. 

Podsjetimo, svemirske programe i komercijalizaciju letova u svemir razvijaju milijarderi – Elon Musk, Jeff Bezos i Richard Branson.

Komentirajte prvi

New Report

Close