Narudžbe njemačkoj industriji opet porasle u siječnju, za 1,4%

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2021. u 22:00
Automobilski sektor i proizvodnja strojeva zabilježili su rast narudžbi za 2,3, odnosno 3,4 posto/REUTERS

Podaci pokazuju da je domaća potražnja snažno oslabila, za 2,6 posto u usporedbi s prosincem 2020. godine kada je smanjena 0,9 posto.

Narudžbe njemačkoj industriji ponovo su porasle u siječnju, nakon snažnog pada na kraju 2020. godine, poduprte oporavkom inozemne potražnje, pokazali su u petak objavljeni podaci državnog statističkog ureda.

Industrijske su narudžbe u prvom ovogodišnjem mjesecu porasle za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije kada su prema revidiranom podatku Destatisa pale za 2,2 posto.

Njihov rast na početku godine odražava oporavak inozemne potražnje, koja je skočila 4,2 posto u odnosu na prosinac, uz gotovo podjednako snažan priljev narudžbi iz partnera u eurozoni i ‘trećih’ zemalja.

Međutim, podaci pokazuju da je domaća potražnja snažno oslabila, za 2,6 posto u usporedbi s prosincem 2020. godine kada je smanjena 0,9 posto, stoji u izvješću statističkog ureda.

“Nove narudžbe u prerađivačkoj industriji ponovo su u siječnju bilježile uzlazni trend, prekoračivši iznova za jasnih šest posto pretpandemijsku razinu iz četvrtog tromjesečja 2019. godine”, istaknulo je u priopćenju njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike. Automobilski i sektor proizvodnje strojeva bilježili su rast narudžbi za 2,3 odnosno 3,4 posto, ističu u ministarstvu.

Ako se isključe velike narudžbe, realne nove narudžbe tvornicama u najvećem europskom gospodarstvu uvećane su 2,8 posto u odnosu na prosinac.

Na godišnjoj razini narudžbe su u siječnju porasle za 2,5 posto, znatno sporije u odnosu na 6,1-postotni rast u zadnjem prošlogodišnjem mjesecu.

Komentirajte prvi

New Report

Close