Namirnica omiljena mnogoj djeci sadrži kancerogene tvari

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2023. u 10:26
Foto: Unsplash

Dobre vijesti su da s higijenskog gledišta, niti jedan proizvod nije neuspješan.

Ono što novi rezultati ÖKO-TESTA otkrivaju je poražavajuće: mnogi riblji štapići sadrže kancerogene materije.

Za izdanje 9/2023, ÖKO-TEST je testirao 19 vrsta ribljih štapića, od toga je 15 proizvoda od aljaške kolje, dva su od kolje, po jedan od bakalara i jedan od pacifičkog oslića, prenosi Feniks magazin.

Stručnjaci su između ostalog testirali proizvode na zagađivače masti, problematične teške metale i komponente mineralnih ulja. U laboratoriji su zabilježene i kosti, nematode, patogena listerija te ukupan broj bakterija u ribljim “prstima”. Nakon pripreme u tiganju, senzori su ocjenjivali riblje štapiće na temelju izgleda, ukusa i osjećaja u ustima.

Od 19 testiranih ribljih štapića niti jedan proizvođač nije dobio ocjenu “vrlo dobar”. Šest proizvoda dobilo je ocjenu “dobro”. Riječ je o poznatim brendovima kao što su Iglo i Frosta. No, svoje riblje štapiće među dobitnicima mogu ubrojiti i diskonteri Lidl i Netto.

Još osam ribljih štapića dobilo je ocjenu “zadovoljavajuće”, Reweovi riblji štapići JA! i dalje su “adekvatni”. Tri proizvoda ocijenjena su ocjenom “loše”. Jedan proizvođač je pao na testu s ocjenom 6. Posebno iznenađujuće su Aldijevi riblji štapići koji su ujedno i jedini diskontni proizvod među gubitnicima. Svi ostali gubitnici su skupi brendovi poput Alnature i Eismanna.

Dobre vijesti su da s higijenskog gledišta, niti jedan proizvod nije neuspješan.

Samo u slučaju Rewe ribljih štapića ukupni broj klica veći je od preporučene vrijednosti Njemačkog društva za higijenu i mikrobiologiju (DGHM). Međutim, nema akutnog zdravstvenog rizika, tvrdi ÖKO-TEST.

Kancerogeno: 11 od 19 sadrži zagađivače masti

Razlog loših ocjena je oduzimanje bodova u sastojcima. Zagađivači masti otkriveni su u jedanaest od 19 proizvoda u testu. U većini slučajeva to su 3-MCPD estri masnih kiselina, u jednom slučaju glicidil estri masnih kiselina.

Tijekom probave, oba estra masnih kiselina se pretvaraju u glicidol. Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, smatra se “moguće kancerogenim za ljude” i uzrokovao je oštećenje bubrega u eksperimentima na životinjama te je klasificiran kao kancerogen i mutagen.

Prema ÖKO-TEstu, dijete koje je teško 30 kilograma premašilo bi polovinu maksimalne dnevne doze sa samo 5 kontaminiranih ribljih štapića.

Komentirajte prvi

New Report

Close