Nakon skandala s lobiranjem Velika Britanija uvodi popis lobista

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 11:48
Photo: Thinkstock

Vlada je pozvala na stvaranje popisa kojim bi se reguliralo lobiranje, a biračima dala mogućnost da natjeraju parlamentarce na ostavku u slučaju ozbiljnih prekršaja.

Nakon što su britanske političke stranke tijekom vikenda poduzele mjere protiv svojih članova u gornjem domu parlamenta zbog nedopuštenog lobiranja, zamjenik britanskog premijera Nick Clegg najavio je u ponedjeljak stvaranje popisa političkih lobista, kojim bi se lobiranje stavilo pod nadzor države.

Tri člana Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta, snimljena su kako nude postavljanje pitanja u parlamentu, zauzimanje kod ministara i organiziranje događaja o važnim pitanjima u zamjenu za novac, pri čemu su im se novinari predstavili kao lobisti koji rade za poduzeća.

Sva trojica zastupnika, dvojica članovi vodeće oporbene Laburističke stranke i jedan član Ulsterske unionističke stranke, ustvrdili su kako nisu prekršili parlamentarna pravila, ali su im njihove stranke izrekle suspenziju.

U jednom ranijem slučaju tajnog medijskog istraživanja, član donjeg doma Patrick Mercer bio je prinuđen napustiti vladajuću Konzervativnu stranku.

Vlada, koju čine Konzervativna stranka premijera Davida Camerona i Liberalni Demokrati, 2010. je pozvala na stvaranje popisa kojim bi se reguliralo lobiranje, a biračima dala mogućnost da natjeraju parlamentarce na ostavku u slučaju ozbiljnih prekršaja. Ta namjera međutim nije spomenuta u godišnjem govoru kraljice Elizabete, kad je u svibnju naznačila vladine zakonodavne namjere.

Clegg, čelnik Liberalnih demokrata, izjavio je da će vlada ipak pokrenuti reformu.

"To će se dogoditi. Nakon razmatranja prijedloga, vlada se temeljito bavi detaljima", napisao je Clegg u članku u listu Daily Telegraph, objavljenom u ponedjeljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close