Nakon Obame i Trumpa, protiv gradnje Sjevernog toka 2 je i Biden

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2021. u 22:00
Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da je plinovod ‘loš posao za Europu'/REUTERS

Trumpova administracija, kao i Obamina prije nje, usprotivila se projektu s obrazloženjem da će ojačati ekonomski i politički utjecaj ruskog predsjednika Vladimira Putina na Europu.

Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da je plinovod Sjeverni tok 2 „loš posao za Europu“, priopćila je Bijela kuća.

„I dalje vjerujemo, predsjednik i dalje vjeruje, da je Sjeverni tok 2 loš posao za Europu“, rekla je na dnevnom brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dodajući da će administracija „preispitati“ zakonska ograničenja iz područja obrambene politike koja se odnose na taj projekt.

Ograničenja za projekt podmorskog plinovoda uključena su u godišnji zakon o obrambenoj politici koji je prihvaćen 1. siječnja.

Trumpova administracija, kao i Obamina prije nje, usprotivila se projektu s obrazloženjem da će ojačati ekonomski i politički utjecaj ruskog predsjednika Vladimira Putina na Europu.

Dok je bio Obamin potpredsjednik, Biden se usprotivio projektu koji bi zaobišao Ukrajinu i ostavio je bez visokih tranzitnih naknada.

Rusija i Njemačka tvrde da je plinovod potpuno komercijalni projekt, a kritičari američke politike smatraju da Washington opstrukcijom gradnje Sjevernog toka 2 želi osigurati prostor za isporuku viška američkog ukapljenog prirodnog plina na unosno europsko tržište.

Plinovod vrijedan 11 milijardi dolara, 90 posto završen, udvostručio bi kapacitet postojećeg Sjevernog toka za isporuku plina iz Rusije u Europu preko Njemačke, dnom Baltičkog mora.

Pitanje kako će se nova američka administracija postaviti prema Sjevernom toku 2 postavlja se dok je Senat počeo potvrđivati članove Bidenova kabineta, koji bi mogli odvagnuti odluke o projektu, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Komentirajte prvi

New Report

Close