Nakon Gorenjske, Kostić želi i poljoprivrednu banku DBS

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2017. u 22:00
Kostićev MK Group najveći je srpski izvoznik prehrambenih proizvoda/Sanjin Strukić/PIXSELL

Deželna banka Slovenije (DBS) veliki je financijer poljoprivrednika i tvrtki koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda.

Nakon kupnje Grand Hotela Kempinski, dijele Zračne luka Portorož i petine Gorenjske banke, Miodrag Kostić jedan od najvećih srpskih poduzetnika, zainteresiran je i za Deželnu banku Slovenije (DBS), ključni financijski stup slovenske poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema informacijama portala Siol.net, srpska AIK banka u Kostićevom vlasništvu podnijela je obvezujuću ponudu za kupnju većinskog udjela u DBS-u, koji prodaje Kapitalska zadruga, u vlasništvu poljoprivrednih zadruga. Ne zna se još zašto je AIK Banka podnijela ponudu nakon isteka roka, kao ni koliko je Kostić ponudio.

Ulaganje u CG turizam
Dosad je Kostić bio zainteresiran samo za Gorenjsku banku, u koju je AIK banka vlasnički ušla lani. Početkom godine Kostićeva banka dobila je zeleno svjetlo Banke Slovenije za preuzimanje većinskog udjela, ali je ta suglasnost već istekla. Kada će Banka Slovenije ponovno odlučivati o suglasnosti nije poznato. AIK Banka ponudila je 280 eura za dionicu Gorenjske banke. Ako kupovinom Gorenjske banke Kostić želi dobiti banku iz EU čija će sredstva moći preusmjeriti u financiranje svojih turističkih planova u Crnoj Gori, vrlo vjerojatno za DBS ima druge planove, navodi Dnevnik. 

Raširena mreža poslovnica
No zasad nije moguće znati kakvu će ulogu Kostić namijeniti DBS-u u svom velikom poljoprivrednom carstvu.  Njegov MK Group s 116 milijuna eura prihoda, ostvarenih prodajom u inozemstvu u prvih sedam mjeseci, najveći je srpski izvoznik u sektoru prerade hrane. S druge strane, DBS ima treću najveću mrežu poslovnica u Sloveniji, a u banci kućanstva, zadruge, poljoprivrednici, agro-prehrambene tvrtke i ostali imaju depozite više od 760 milijuna eura, kao i druga ulaganja.

DBS je također važan financijer poljoprivrednika i tvrtki koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda. Prema posljednjim podacima, DBS ima odobrenih 600 milijuna eura kredita. Banka se prodaje zbog financijskih problema Kapitalske zadruge koja ne može platiti devet milijuna eura kredita BKS-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close