Nakon Europe, monopolsko ponašanje tehnoloških kompanija istražuje i SAD

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2019. u 22:00
Pod lupom četiri kompanije/REUTERS

Razvoj monopola u američkom gospodarstvu spada među najvažnije ekonomske i političke izazove, objavio je Kongres.

Američki Kongres pokrenut će opsežnu istragu kako bi utvrdio koriste li četiri tehnološke kompanije – Amazon, Apple, Google i Facebook – dominantnu poziciju na tržištu kako bi suzbili konkurenciju.

Najavljena istraga prva je ozbiljna naznaka želje Kongresa da regulira poslovanje tehnoloških kompanija koje su u posljednje vrijeme izložene kritikama zbog dominantne pozicije na tržištu i kršenja propisa o zaštiti podataka korisnika.

Novi set opasnosti
"Razvoj monopola u našem gospodarstvu spada među najvažnije ekonomske i političke izazove s kojima se danas suočavamo. Moćna pozicija na digitalnim tržištima predstavlja sasvim novi set opasnosti", navodi u priopćenju predsjedatelj pododbora Zastupničkog doma za zaštitu tržišnog natjecanja David N. Cicilline. "Iznimno je važno da Kongres intervenira i utvrdi jesu li važeći zakoni primjereni zadaći suzbijanja zloupotrebe digitalnih platformi ili nam treba novi zakon da bismo se uhvatili ukoštac s tim izazovom", dodao je Cicilline.

 

1,7 mlrd.

dolara kazne Googleu je odredio EU

Istragu su poduprli zastupnici kako Demokratske tako i Republikanske stranke, što se rijetko događa, napominje dpa. Na konferenciji za novinstvo, Cicilline, inače zastupnik demokrata, kazao je da će "značajan dio istrage" obuhvatiti Google, Amazon i Facebook, prenosi američki informativni portal Politico. Međutim, prema navodima upućenih izvora Reutersa, istragu odvojenu od Kongresa provodit će dvije institucije, Savezna trgovinska komisija (FTC) te ministarstvo pravosuđa.

Podsjetimo, obje institucije nadležne su za zaštitu tržišnog natjecanja u Americi. FTC će provjeriti Amazon i Facebook dok će ministarstvo "pretresti" Apple i Google. Za sada još nije jasno na što će se regulatori fokusirati u istrazi. U vezi Googlea regulatora će vjerojatno zanimati da li je najveća svjetska internetska oglašivačka platforma koristila svoju veličinu kako bi istisnula manje konkurente, ocjenjuju analitičari.  

Trumpove kritike
FTC je do sada istraživao samo Facebook  oko njegova dijeljenja podataka sa 87 milijuna korisnika sa – u međuvremenu ugašenom – Cambridge Analyticom. Valja podsjetiti kako je predsjednik Donald Trump prošlih godina često kritizirao tamošnje tehnološke kompanije. Društvene mreže i Google je kritizirao zbog suzbijanja glasova konzervativnog dijela javnosti, ali nije ponudio nikakve dokaze o tome.

Bez dokaza je optuživao i Amazon za nelojalnu konkurenciju državnoj pošti. Promatrači su to tumačili sukobom s osnivačem kompanije Jeffom Bezosom koji u vlasništvu ima i list Washington Post, jednog od najžešćih Trumpovih medijskih kritičara. Zanimljivo je da političari s obje strane političkog spektra pozdravljaju pokretanje istrage. Kako je Reutersu kazala republikanka Lindsey Graham, predsjednica senatskog odbora za pravosuđe, poslovni model kompanija poput Googlea i Facebooka treba biti istražen.

"Imaju toliko moći, a tako su neregulirani", naglasila je Graham. Demokratski senator Richard Blumenthal izjavio je kako njihove predatorske moći zahtijevaju istragu tržišnog natjecanja. Agencije navode kako četiri kompanije još nisu kontaktirali regulatori u vezi istrage, a svi su ostali nedostupni za komentar.  

Komentirajte prvi

New Report

Close