Nakon Erdoganovog ‘da’ Švedskoj, Kanada odmrznula kontrolu izvoza dronova

Autor: Darko Bičak , 16. srpanj 2023. u 22:00
Kanada je obustavila izvoz dijela tehnologije bespilotnih letjelica u Tursku 2020./Shutterstock

Švedsko pristupanje trebao bi ratificirati turski parlament, izvjesno u listopadu.

Kanada je odmrznula pregovore s Turskom o ukidanju kontrole izvoza dijelova bespilotnih letjelica nakon što je Ankara dopustila da se Švedska pridruži NATO-u, saznaje Reuters. Radi se o potezu koji se smatra jednim od nekoliko ustupaka dobivenih u zamjenu za turski blagoslov proširenja Sjevernoatlantskog saveza.

Zeleno svjetlo predsjednika Tayyipa Erdogana, koje je okončalo više od godinu dana protivljenja kandidaturi Švedske za članstvo, iznenadilo je čak i saveznike kod kuće koji su ga podržali u zahtjevu da Stockholm prvi poduzme korake protiv skupina koje Ankara smatra teroristima.

Obustava izvoza
Erdoganova odluka, objavljena prije summita Sjevernoatlantskog saveza u Vilniusu, ubrzo je popraćena izjavom iz Washingtona da će Sjedinjene Države nastaviti s isporukom novih F-16 borbenih zrakoplova Turskoj, kao i modernizacijom postojećih.

Kanada je obustavila izvoz dijela tehnologije bespilotnih letjelica u Tursku 2020. nakon što je zaključila da su tu opremu koristile azerbajdžanske snage koje su se borile protiv Armenije u enklavi Nagorno-Karabah.

“Premijer je razgovarao o pristupanju Švedske NATO-u s našim partnerima u Vilniusu, uključujući i predsjednika Erdogana. Kanada ostaje privržena načelu da ne bi trebalo biti ograničenja, prepreka ili sankcija za obrambenu trgovinu i ulaganja među saveznicima”, stoji u priopćenju Ureda kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Bez sankcija za vojne nabavke

Ankara očekuje ukidanje svih sankcija saveznika obrambenoj industriji, poput kupnje američkih lovaca F-16 vrijednih 20 milijardi dolara.

Uoči summita NATO-a, Turska, koja traži jamstva za nabavku F-16 u razgovorima s Washingtonom, zatražila je da se kanadske kontrole izvoza također uvrste u završnu raspravu. Turska je tražila da se problem riješi u paketu. Kanada je, navodno, pristala ponovno otvoriti pregovore o tom pitanju koji su bili zamrznuti otkako se Turska prošle godine prvobitno usprotivila kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Kanada je u Vilniusu iznijela svoje stajalište Turskoj o pravilima koja se tiču korištenja bilo koje izvezene tehnologije i čekala je odgovor. To znači da razgovori o kontroli izvoza više nisu zamrznuti, što je potez koji je pomogao odigrati ulogu u potvrđivanju Erdoganova obećanja nad Švedskom, kazao je Reutersov izvor.

Upitan pregovara li Turska s Kanadom o ukidanju ograničenja izvoza, dužnosnik turskog ministarstva obrane rekao je da je neprihvatljivo da NATO saveznici jedni drugima nameću izvozna ograničenja i da je “na summitu u Vilniusu postignut određeni napredak po tom pitanju”.

Ažuriranje carinske unije
U intervjuu turskim medijima Erdogan je rekao da njegova zemlja očekuje da svi saveznici u NATO-u ukinu sankcije i ograničenja njezinoj obrambenoj industriji. Turska je u listopadu 2021. zatražila kupnju lovaca F-16 u vrijednosti od 20 milijardi dolara i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih zrakoplova.

Prigovori Ankare bili su glavna prepreka na putu pridruživanja Švedske i Finske NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zahtjevi Turske uključivali su oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK). Turska, SAD i EU proglasile su PKK terorističkom skupinom.

Turski parlament ratificirao je članstvo Finske u ožujku, nakon što je Erdogan rekao da je Helsinki poduzeo konkretne korake za slamanje skupina koje se smatraju teroristima i za liberalizaciju vojnog izvoza.

Erdogan je rekao da će švedsku ratifikaciju proslijediti parlamentu kada ponovno bude otvoren u listopadu. Isto tako, turski predsjednik očekuje i korake od EU, uključujući ažuriranje carinske unije i putovanja bez viza, prije nego što Turska počne “raditi na provedbi obećanja” za Švedsku u NATO-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close