Nakon Brexita rekordan manjak radnika u V. Britaniji, štete u milijardama funti

Autor: Ana Blašković , 14. ožujak 2023. u 22:00
Oko 100.000 mladih Britanaca svake godine napusti školu bez potrebnih standarda iz engleskog i matematike/Shutterstock

Manje od petine onih između 25 i 60 godina ima strukovne kvalifikacije.

Poznata po najboljim svjetskim sveučilištima, vrhunskim znanstvenicima i rastućim brojem mladih koji nastavljaju obrazovanje nakon 18. godine, Velika Britanija istodobno se suočava s manjkom stručnih radnika.

Manje od petine onih između 25 i 60 godina ima strukovne kvalifikacije, za razliku od polovine u Njemačkoj, podaci su OECD-a. Premda manjak radne snage nije jedinstven samo na Otoku, osjetno je pogoršan izlaskom zemlje iz Europske unije jer je Brexit donio više papirologije i troškova za poslodavce koji zapošljavaju radnike iz bloka 27 pa je broj nepopunjenih radnih mjesta lani dosegnuo rekordne razine.

173

tisuće nepopunjeno je radnih mjesta u digitalnim zanimanjima

Glavobolje poslodavcima
Osim glavobolja poslodavcima, problem manjka radnika prelijeva se na gospodarski performans zemlje, jedine iz grupe G7 koja se još nije vratila na pretpandemijsku razinu. Očekuje se da će ministar financija Jeremy Hunt dotaknuti tog problema u izjavi o proračunu koju bi trebao uobličiti kao plan rasta otočke ekonomije.

Prethodni pokušaji da se osposobi više radnika nekim mjerama doveli do pogoršanja problema, a svako poboljšanje dodatnog obrazovanja nakon 16. godine vjerojatno će trajati godinama, piše Reuters.

Britanska Vlada ocjenjuje da digitalne usluge rastu četiri puta brže od radne snage pri čemu mjesečno bude u prosjeku 173 tisuće nepopunjenih radnih mjesta u digitalnim zanimanjima što gospodarstvo stoji desetke milijardi funti svake godine.

Zaklada Edge, čiji je cilj poboljšanje veza između obrazovanja i poslodavaca, napominje da je satnica predmeta poput računalstva i praktičnog znanstvenog rada u zadnjih deset godina smanjena, kao i da je 71% manje učenika studiralo dizajn i tehnologiju.

Među predmetima koji su doživjeli velik porast bili su zemljopis i povijest. Oko 100.000 ljudi svake godine napusti školu bez potrebnih standarda iz engleskog i matematike, a Velika Britanija ima jednu od najviših stopa mladih koji nisu u obrazovanju, zaposlenju ili obuci među vodećim svjetskim gospodarstvima.

“Ne ide nam ni približno tako dobro za 50 posto onih koji napuštaju školu koji ne idu na sveučilište kao za one koji idu”, rekao je ministar Hunt. Poslodavci tvrde da promjene moraju biti uvedene ne samo u cjeloživotnom obrazovanju već i školama. Kritiziraju ih zbog sve većeg inzistiranja na učenju gradiva napamet nauštrb kreativnog razmišljanja.

Upozorenje OECD-a
OECD upozorava da će se bez brzog revidiranja obrazovnog sustava broj visokokvalificiranih odraslih osoba u Britaniji dodatno smanjiti. Udruge poslodavaca pozivaju Hunta da se u svom govoru o proračunu pozabavi financiranjem dodatnog obrazovanja.

Od 2017. tvrtke koje godišnje na plaće izdvajaju više od tri milijuna funti moraju platiti ‘apprenticeship levy’, porez koji se prikuplja u fond u koji tvrtke mogu posegnuti za osposobljavanje radnika. Poslodavci upozoravaju da često ne mogu pronaći odgovarajuće tečajeve, a više od 2 milijarde funti prikupljenih neiskorištenih sredstava otišlo je u državnu blagajnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close