Šokantna presuda: Nakon Berlina, pada li zamrzavanje cijena najma stanova i u ostatku Europe?

Autor: Tomislav Pili , 20. travanj 2021. u 12:16
Cijene najma morale su ostati na razini iz lipnja 2019. idućih pet godina/REUTERS

UN smatra da presuda obeshrabruje napore za priuštivo stanovanje i šalje negativnu poruku u svijet.

Presuda njemačkog Ustavnog suda o neustavnosti odluke berlinskih gradskih vlasti o zamrzavanju cijena najma stanova mogla bi imati značajne međunarodne implikacije.

Kako prenosi Deutsche Welle, Ustavni je sud krajem prošlog tjedna odlučio kako gradska vlast Berlina nije imala pravo uvesti ograničenje cijena najma stanova. Naime, takva je odluka u suprotnosti sa saveznim zakonom koji regulira tržište stanova za najam, smatraju ustavni suci.

Zapaljiva polemika

Podsjetimo, zamrzavanje cijena najma stupilo je na snagu u Berlinu u veljači prošle godine. Tom odlukom cijene najamnina 90 posto tamošnjih stanova moraju ostati na razini iz lipnja 2019. najmanje pet godina. Inače, berlinski “zakon” izazvao je najveću javnu polemiku u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina.

Njegovi zagovornici tvrde kako se radi o ključnoj regulativi koja bi trebala očuvati priuštivo stanovanje u njemačkom glavnom gradu, gdje su cijene nekretnina posljednjih godina strelovito skočile. Naime, lanjski izračuni su pokazali da su cijene u novim ugovorima porasle 27 posto između 2013. i 2019. godine.

Međutim, odluka o zamrzavanju cijena u koliziji je sa saveznim zakonom iz 2015. koji određuje da najmodavci u njemačkim gradovima smiju držati cijene najma maksimalno 10 posto više od lokalnog prosjeka. Od stupanja odluke berlinskih vlasti na snagu, nekretninskim tržištem u njemačkoj prijestolnici zavladala je nesigurnost koju ponajviše osjećaju najmoprimci.

Naime, vlasnici stanova počeli su u ugovore ugrađivati odredbu prema kojoj vrijedi viši iznos najamnine ako Ustavni sud presudi da je zamrzavanje bilo neustavno.

27

posto porasla je cijena najma stanova u njemačkoj prijestolnici između 2013. i 2019. godine

Kako se upravo to i dogodilo, najmoprimce sada očekuje plaćanje razlike u cijeni najma za proteklih godinu dana te vjerojatno povećanje cijene za nekoliko stotina eura, sukladno tržišnoj potražnji. Inače, udruge stanara upozoravale su kako su ugovori s takvom odredbom nezakoniti.

Odluka suda u Karlsruheu “težak je dan za najmoprimce u Berlinu”, izjavio je Sebastian Scheel, gradski dužnosnik zadužen za urbani razvoj i stanovanje, inače član ljevičarske stranke Die Linke. On je medijima kazao kako će gradska vlast pomoći najmoprimcima koji će biti izloženi iznenadnom skoku cijene najma.

Berlinska udruga stanara nazvala je presudu “šamarom u lice” svim najmoprimcima. “Presuditi da je odluka bila neustavna neodgovorna je socijalna politika”, izjavio je čelnik udruge Rainer Wild, dodavši da je presuda u suprotnosti s nekoliko ranijih i sličnih odluka Ustavnog suda.

S druge strane, protivnici odluke o zamrzavanju cijena – većinom iz političke sfere – ne skrivaju zadovoljstvo.

Naime, prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijeli su u svibnju prošle godine zastupnici Bundestaga iz redova konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP).

Ideologija i nekretnine

Kai Wegner, glasnogovornik CDU-ova zastupničkog kluba, komentirao je presudu kao “poraz” berlinskih gradskih vlasti koje je optužio za davanje “lažnih obećanja o ograničavanju cijena”. “Ideologija ne rješava probleme, pa tako ni one na tržištu nekretnina.

Dugoročno, samo dovoljna ponuda stanova može osigurati priuštivo stanovanje”, izjavio je Wegner. Presuda je odjeknula i izvan granica Njemačke jer je berlinska odredba bila jedna od najradikaljnijih mjera kontrole cijena najma u svijetu. Iako je nekoliko europskih gradova uvelo slične mjere, poput Barcelone, Berlinčani su imali i mogućnost tužiti najmodavce.

Barbara Steenbergen, dužnosnica Europske komisije za vezu s Međunarodnom unijom stanara (IUT) kazala je kako je šokirana presudom. Ona tvrdi da je gradska vlast bila prisiljena reagirati jer savezni zakon nije usporio rast cijena.

“Ova odluka ne znači da je zamrzavanje cijena dobro ili loše već govori o jurisdikciji”, smatra Steenbergen. Balakrishnan Rajagopal, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za stanovanje, upozorio je kako ustavna presuda “gasi i obeshrabruje” napore berlinskih vlasti za priuštivo stanovanje. “To šalje negativnu poruku širom svijeta”, izjavio je Rajagopal.

Komentirajte prvi

New Report

Close