Najzdravija za život: Ako želite doživjeti duboku starost, preselite se u ovu zemlju

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 10:41
Foto: Pixabay

Na osnovu studije kompanije Bloomberg, njihov zdravstveni indeks koji rangira 163 zemlje svijeta postavio ih je na prvo mjesto kad je u pitanju kvaliteta života.

Iako to baš i nije bilo potvrđeno u praksi u posljednjih par godina, ova zemlja je prema istraživanju najzdravija za život. Ako želite doživjeti osamdeset i više godina, preselite se u Italiju, piše B92.

Najzdravija zemlja za život na svijetu je Italija, s najboljim zdravstvenim indeksom od svih zemalja koje su uključene u istraživanje. Na osnovu studije kompanije Bloomberg, njihov zdravstveni indeks koji rangira 163 zemlje svijeta postavio je Italiju na prvo mjesto kad je u pitanju kvaliteta života.

Italija je prije svega blagoslovljena Mediteranom i Alpama na sjeveru, pa sve te blagodati utječu na izuzetno dug životni vijek.

Iako životni standard nije visok, Talijani to nadoknađuju svojim duhom i karakterom. Oni su poznati kao vječiti adolescenti, narod koji najbolje od svih zna uživati u životu i svim sitnicama koje ga čine.

Na drugom mjestu na listi najzdravijih zemalja nalazi se Island, a na trećem Švicarska. Od ostalih treba izdvojiti Singapur i Australiju, koje se nalaze na četvrtom, odnosno petom mjestu.

Svaka država se ocjenjuje na osnovu očekivanog trajanja života, uzroka smrti i svih zdravstvenih rizika. Na osnovu svega toga se i radi lista koja rangira zemlje u kojima je najbolji kvaliteta života. Na posljednjem mjestu se nalazi Sierra Leone, gdje prosječan životni vijek iznosi 52 godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close