Najvredniji europski ‘jednorog’ dobio još milijardu dolara prije izlaska na burzu

Autor: Tomislav Pili , 28. veljača 2021. u 22:00
Švedska tvrtka jedan je od vodećih svjetskih pružatelja usluga BNPL plaćanja/SHUTTERSTOCK

Šef kompanije Sebastian Siemiatkowski kaže kako će se početna ponuda dionica ‘očito dogoditi relativno brzo’.

Najvrednija europska kompanija koja nije na burzi i u koju je, među ostalima, uložio i američki glazbenik Snoop Dogg, postat će uskoro vrednija za još milijardu dolara.

Kako su CNBC-u otkrili upućeni izvori, švedski fintech Klarna blizu je finaliziranja dokapitalizacije od milijardu dolara čime će kompanija biti vrednovana na 31 milijardu dolara.

Uvjerljivo najveći

Tvrtka sa sjedištem u Stockholmu jedna je od najvećih svjetskih pružatelja BNPL (kupi sad, plati kasnije) plaćanja koje korisnicima omogućuje kupnju na više rata bez kamata.

Nova runda dokapitalizacije bit će zaključena u idućih nekoliko dana, a novac je prikupljen u svega tjedan dana, tvrde izvori. Klarna nije željela komentirati ove navode.

No, ovim prikupljanjem kapitala Klarna je uvjerljivo najvredniji europski tehnološki “jednorog”, nadmašivši softversku kompaniju Checkout koja je prošlog mjeseca dosegla 15 milijardi dolara.

1

milijardu dolara prihoda ostvarila je Klarna prošle godine, prvi put od osnutka 2005.

Dokapitalizacija predstavlja i svojevrsnu uvertiru u početnu ponudu dionica (IPO) koja bi mogla biti veliki burzovni hit. Među njezinim ranim ulagačima su fondovi rizičnog kapitala Atomico i Sequoia, a Klarnu su podržala i poznata investitorska imena, poput Snoop Dogga i kineskog platnog servisa Ant.

Od osnutka 2005. Klarna je rapidno rasla, a počela je poslovati i na američkom tržištu.

Više od mogućnosti

Prošla godina je kompaniji dala dodatni vjetar u jedra s obzirom na skok internetske kupnje tijekom epidemioloških mjera. Međutim, rast BNPL usluga zabrinuo je britanske regulatore, a vlada u Londonu nedavno je izjavila da će kompanije iz tog sektora doći pod stroži nadzor.

BNPL plaćanja često se smatraju alternativom kreditnim karticama, pa udruge za zaštitu potrošača upozoravaju kako te usluge navode potrošače – posebice mlade – da troše više nego što si mogu priuštiti.

No, Klarna kaže kako pozdravlja promjenu regulative. “Mi smo na pravoj strani”, kaže izvrši direktor i jedan od tri suonivača, Sebastian Siemiatkowski.

“Mi s ovim proizvodom izazivamo golemu industriju koja je skupo naplaćivala naknade potrošačima.

Bilo je mnogo pogrešnih interpretacija u Velikoj Britaniji, no kada smo dobili priliku sjesti sa britanskim političarima, uvjerili smo ih u suprotno i promijenili su mišljenje”, kazao je Siemiatkowski.

Na pitanje o IPO-u, Siemiatkowski je kazao kako se “možda dogodi ove, možda iduće godine, ali je očito da će se dogoditi relativno brzo”. Klarna je prošle godine prvi put prešla milijardu dolara prihoda. No, zbog međunarodnog širenja gubitak je uvećan 50 posto, na 109,2 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close