Najveći skok kineske proizvodnje u dva desetljeća, optimizam ne dijele svi

Autor: Ana Blašković , 01. ožujak 2023. u 22:00
Kina će se nakon otvaranja u 2023. oporaviti, no gospodarstvu prijete posrnulo tržište nekretnina te usporavanje globalne potražnje/Shuttestock

Napuštanjem politike nultog Covida, stigle dobre brojke iz drugog gospodarstva svijeta.

Kineski proizvođački sektor porastao je u veljači najbrže u više od deset godina signalizirajući da se drugo najveće globalno gospodarstvo ubrzano oporavlja od posljedica i ograničenja uvedenih tijekom Covida 19.

Podaci kineskog državnog ureda za statistiku pokazuju da je službeni indeks menadžera nabave u proizvođačkom sektoru dosegnuo je prošlog mjeseca 52,6, porastavši sa siječanjskih 50,1.

Indeks nije samo nadmašio očekivanja ekonomista već je dosegnuta razina najviša od travnja 2012., piše FT. Svi rezultati indeksa, koji prati aktivnost kompanija, iznad 50 upućuju na ekspanziju, a ispod na njezino smanjenje.

24

posto kompanija iz SAD-a razmišlja o gašenju proizvodnje u Kini

Na dobrom putu
Službeni Peking u prosincu je nakon prosvjeda ukinuo stroga ograničenja zbog korona krize, preko noći odustajući od politike nultog Covida. Preliminarni podaci rani su pokazatelj oporavka kineske ekonomije koja je lani zbog ograničenja i vala infekcija u velikim gradovima ostvarila tek 3 posto rasta BDP-a.

”Ako startate s vrlo slabe početne točne, kao što je bila ona na kraju prošle godine, izgledno je da ćete imati veći udio tvrtki koje vide poboljšanje. To ne znači da se razina gospodarske aktivnosti u Kini još vratila na zdravu razinu, ali znači da se prilično brzo kreće u tom smjeru”, rekao je FT-u viši ekonomist za Kinu u Capital Economicsu Julian Evans-Pritchard.

Iako je široki konsenzus da će se Kina nakon otvaranja u 2023. godini oporaviti, kineski političari koji će se za vikend okupiti u Pekingu na svečanom zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa, još uvijek se bore s kombinacijom problematičnog sektora nekretnina i usporavanja globalne potražnje za izvozom.

Osim indeksa nabave u proizvodnji, i ostali pokazatelji davali su do znanja da se zamašnjak kineskog gospodarstva počeo ubrzavati. Caixin China General Manufacturing PMI, pokazatelj s fokusom na privatna poduzeća, povećao se u veljači na 51,6 zabilježivši prvi rast u sedam mjeseci.

Podaci China Real Estate Informationa ukazuju da je prodaja kuća prošlog mjeseca porasla prvi puta u posljednje dvije godine. Službeni PMI indeks proizvođačkog sektora povećan je zahvaljujući snažnom ostvarenju proizvodnje i novim narudžbama ukazujući na oporavak ponude i potražnje.

Ipak, podindeks koji prati zalihe sirovina u tvornicama ostao je u silaznoj putanji, dok je indeks razine zaposlenosti bilježio tek manji porast.

Amerikanci skeptični
Međutim, entuzijazam oko kineskog otvaranja i perspektiva za budućnost ne dijele svi. Istraživanje Američke gospodarske komore objavljeno u srijedu, otkriva dugotrajni pesimizam među američkim kompanijama među kojima njih čak 24 posto razmišlja o preseljenju proizvodnje ili nabave izvan zemlje.

U usporedbi s prošlom godinom to je povećanje od 10 postotnih bodova. Predsjednik AmCham China Colm Rafferty u izjavi rekao je da su bilateralni odnosi između Kine i SAD-a postali “sve složeniji za navigaciju američke poslovne zajednice u Kini”.

Komentirajte prvi

New Report

Close