Najveći saudijski telekom STC kupuje 10 posto španjolske Telefónice

Autor: Ana Blašković , 08. rujan 2023. u 22:00
Telefónica je jedna od najvećih španjolskih kompanija/Reuters

Najnoviji je to prodor državnih kompanija iz Zaljeva u Europu.

Telekom grupa STC iz Saudijske Arabije STC kupuje oko 10 posto udjela u španjolskoj Telefónici u transakciji koja se procjenjuje na 2,1 milijardu eura. Osigura li regulatorna odobrenja, bit će to najnoviji prodor državnih telekomunikacijskih kompanija iz Zaljeva u Europu, piše Financial Times.

STC, u većinskom vlasništvu Saudijskog državnog fonda, stekao je 4,9 posto dionica Telefónice te koristi druge instrumente koji bi udio podigli na 9,9 posto, ako to odobre regulatori. Transakciju mora potvrditi španjolska vlada jer Telefónica ima poslove vezane s nacionalnom sigurnošću i kibernetičkom obranom.

Najveće tržište Španjolska
Telefónica je jedna od najvećih španjolskih kompanija, a povećanje udjela STC bi katapultiralo pored CaixaBank i BBVA, no STC je rekao da ne traži kontrolni udio. Izvršni direktor STC-a Olayan Alwetaid u izjavi je rekao da tvrtka na kupnju gleda kao na “uvjerljivu investicijsku priliku za korištenje snažne bilance uz zadržavanje politike dividendi”.

Telefónica, koja je prije objave imala tržišnu kapitalizaciju od 22 milijarde eura, za potez STC-a saznala je u utorak. Primjećuje “prijateljski pristup STC-a i njegovu potporu menadžerskom timu, strategiji Telefónice i sposobnosti stvaranja vrijednosti”.

Španjolska je najveće tržište Telefónice na kojem ostvarila 27 posto prihoda u prethodnom tromjesečju. Slijede Brazil s 20 posto, Njemačka s 18 posto te Ujedinjeno Kraljevstvo – gdje dijelom posjeduje Virgin Media O2, s 13 posto.

STC je rekao da tvrtka sa sjedištem u Madridu ima “jedinstveni portfelj infrastrukturnih sredstava najboljih u klasi” i da razvija vrhunsku tehnologiju u područjima kao što su kognitivna inteligencija i internet stvari. Saudijska grupacija je objavila je da je stekla i “financijske instrumente koji daju izloženost daljnjih 5 posto dioničkog kapitala”.

Bogatstvo od nafte
Na temelju njih osigurat će “glasačka prava koja odgovaraju 5 posto putem namire tih financijskih instrumenata nakon dobivanja potrebnih regulatornih odobrenja”. STC je najveća komunikacijska tvrtka Saudijske Arabije, s više od 80 posto tržišnog udjela.

Prošle je godine zaradio 17 milijardi dolara prihoda. Dogovor dolazi nekoliko mjeseci nakon što je podružnica STC-a Tawal kupila infrastrukturu tornjeva od United grupe za 1,2 milijarde eura vrijeme dok zaljevske zemlje koriste svoje naftno bogatstvo za realizaciju poslova usred pada valuacija na dioničkim tržištima.

U Saudijskoj Arabiji, najveće kompanije iza kojih stoji država, nastojale su proširiti svoj globalni doseg s javnim investicijskim fondom koji je ulagao u sve, od video igrica i sporta do električnih vozila i tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close