Najveći europski proizvođač bakra pokraden, šteta se zbraja u milijunima

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2023. u 07:00
Auris je najveća europska grupacija za taljenje i recikliranje bakra s pogonima za preradu diljem regije/ SHUTTERSTOCK

Istražuje se moguća zavjera zaposlenika i dobavljača zbog friziranja evidencija.

Najveći europski proizvođač bakra Aurubis istražuje moguću zavjeru dobavljača i zaposlenika nakon otkrića da su iz kompanijskih zaliha nestali metali vrijedni stotine milijuna eura.

Dionice tvrtke pale su čak 17 posto u petak ujutro u trgovanju u Frankfurtu objave kompanije da neće ostvariti ciljeve o dobiti nakon otkrića “kriminalne aktivnosti” koja bi mogla donijeti “nisku troznamenkastu brojku”

Aurubis je rekao da će kompanijska istraga, u koju je uključena i policija, trebala završiti do kraja tvrtke. Istragom se utvrđuje jesu dobavljači surađivali sa zaposlenicima u manipuliranju evidencija o zalihama metalima u tvrtki za recikliranje.

18,5

milijardi eura ostvarila je njemačka tvrtka sa sjedištem u Hamburgu lani

Istraga u tijeku
“Teško je dati konkretne informacije prije nego što istraga završi”, rekao je glasnogovornik za Financial Times. Dodaje da s obzirom na količine u pitanju, navodna krađa vjerojatno uključuje materijale koji sadrže metal poput otpadne elektronike i drugih plemenitih metala.

Tvrtka sa sjedištem u Hamburgu prošle godine ostvarila je prihod od 18,5 milijardi eura. Najveća je europska grupacija za taljenje i recikliranje bakra s pogonima za preradu diljem regije, uključujući veliki kompleks na jugu rodnog grada.

Aurubis ne vadi rudaču samostalno već je posao izgradio od taljenja metalnih koncentrata, metalnog otpada i materijala za recikliranje koji sadrže metal iz rudarskih i elektroničkih kompanija. Njegova web stranica navodi da nabavlja metalne koncentrate od “više od 30 rudarskih partnera i nekoliko trgovaca”.

Policija je u lipnju pretresla tvrtku u istrazi o nestaloj robi vrijednoj 20 milijuna eura koja je rezultirala uhićenjem šest osoba, od kojih nekoliko zaposlenika. Aurubis ne vjeruje da su dva slučaja povezana. Državni tužitelj u Hamburgu rekao je da nastavlja sa svojim slučajem protiv 12 optuženih u vezi s “opsežnim pretragama” iz lipnja.

Skandal je posljednji koji potresa metalnu industriju postavljajući pitanja o pridržavanju protokola o usklađenosti te nadzoru i sigurnosti kako bi se ograničila učestalost prijevara i krađa.

Nizanje skandala

Skandal je posljednji koji potresa metalnu industriju postavljajući pitanja o pridržavanju protokola o usklađenosti te nadzoru i sigurnosti.

Niz prijevara i krađa
Grupa za globalnu trgovinu sirovinama Trafigura, u 2023. optužila je jednog trgovca za planiranje prijevare s niklom u iznosu od 590 milijuna dolara. U odvojenom skandalu otkriveno da su vreće s niklom u skladištima Londonske burze metala bile pune kamenja. Ugled segmenta narušen je nizom prijevara i krađa u Kini posljednjih godina.

Tvrtka je rekla da je od racije u lipnju počela provoditi dodatne sigurnosne mjere, uključujući više nasumičnih provjera i strože kontrole na vratima gdje kamioni ulaze i izlaze s metalom.

Kompanija je u četvrtak priopćila da neće ostvariti prognoziranu bruto dobit od 450 do 550 milijuna eura u 2023. zbog navodne krađe.

Komentirajte prvi

New Report

Close