Najstarija država Europe u problemima zbog koronavirusa, prijeti im bankrot

Autor: Saša Paparella , 07. srpanj 2020. u 15:00
Povijesna jezgra zbog pandemije gotovo je prazna/SHUTTERSTOCK

Bogatstvo Republike je prepolovljeno, pokušavaju se spasiti tiskanjem državnih obveznica Titano.

Republici San Marinu prijeti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije Covida19 bankrotira.

Zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list Il fatto Quotidiano.

Republika San Marino je na početku pandemije oklijevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantenu, a nakon što je zaraženo 1200 građana od njih ukupno 33.000 i u postotku je skočila na prvo mjesto po broju zaraženih u svijetu vlasti su bile prisiljene uvesti restriktivne mjere.

Još prije pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 milijuna eura, a sada da bi izbjegli financijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog susjeda Italije i njezine središnje banke.

Republika San Marino bila je dugogodišnji porezni raj, idealno mesto za skrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati. Milijuni su tamo nestali – “pojele su ih banke”, tvrdi Guseppe Marija Morganti, savjetnik oporbene talijanske Demokratske stranke.

360

milijuna eura iznosili su dugovi San Marina i prije pandemije

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala nadoknadi država San Marino, a jedna banka je nacionalizirana. U posljednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 posto a zbog zaraze i karantene opao je za još 12 posto.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je tiskala državne obveznice pod nazivom Titano, koje su dobile ime po planini Titano na čijim obroncima se prostire država, u vrijednosti od 500 milijuna eura.

Jedan Titano vrijedi jedan euro, ali ni to nije dovoljno, jer vladi nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list. Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrijednost, što bi bio presedan u povijesti najmanje države na svijetu.

Il fatto Quotidiano piše da ako se San Marinu ne pomogne, “mogao bi pasti u ruke kineskom ili ruskom kapitalu”, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih institucijama kao što su UN ili OESS.

U San Marinu živi oko 10.000 Talijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što dio talijanskih političara apelira da se pomogne susjednoj državi, “jer ako propadne San Marino bit će to tragedija i za Talijane”, tvrdi član Demokratske stranke Marco di Maio.

Komentirajte prvi

New Report

Close