Najskuplji projekt – od uloženih milijuna ostao samo minus

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2018. u 08:08
Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Dva povoljna kredita od 18 milijuna maraka plus 500 junica od 10 milijuna maraka i stočna hrana plaćena su državnim novcem.

Da ne propadne nekada najveća farma goveda u Bosni i Hercegovini  nije pomogla ni dokapitalizacija dva fonda IRB-a u ovoj tvrtki u vrijednosti od oko 1,6 milijuna konvertibilnih maraka, piše internetski portal Blic.

Nisu pomogle ni dobivene koncesije za poljoprivredno zemljište. Svake godine do 2016. godine bili su korisnici poljoprivrednih poticaja. Dva povoljna kredita od 18 milijuna maraka iz IRB plus 500 junica u vrijednosti deset milijuna maraka i stočna hrana plaćena novcem poreznih obveznika za privatnu firmu "Farmland" bili su, po svemu sudeći, uzalud. Za manje od deset godina, od kada je država počela "pumpati" novce u nekada najveću farmu goveda u Bosni i Hercegovini, stanje u "Farmlandu" u Novoj Topoli kod Gradiške je katastrofalno.

Vrata su zatvorene, nema ni stoke, nema ni radnika. Financijski gledano, državi za direktne poreze duguju više od 600.000 maraka (poreznoj upravi RS), za indirektne poreze oko 790.000 KM (Upravi za neizravno oporezivanje). Računi u bankama su im već duže vrijeme blokirani, a među najvećim vjerovnicima su IRB RS, jedna komercijalna banka i radnici koji potražuju više od 300.000 maraka za neisplaćene plaće.

 

600 tisuća

maraka kompanija duguje državi za porez

Na Banjalučkoj burzi je još prije godinu dana ovoj privatnoj kompaniji zaustavljeno trgovanje dionicama jer nisu dostavili revizorski izvještaj o poslovanju za 2015. godinu. U financijskom izvještaju su naveli da imaju 15,5 milijuna maraka akumuliranog gubitka. "Farmland" je u fokus javnosti došao 2009. kada je odlučeno da Direkcija za robne rezerve novcem poreznik obveznika RS ovoj farmi omogući deset miliona maraka za nabavku junica i stočne hrane "u skladu sa mjerama o ublažavanju efekata svijetske ekonomske krize na gospodarstvo RS".

Ugovoreno je da Direkcija plaća "Farmlandu" čuvanje i obnavljanje stoke, zdravstvenu zaštitu, umjetno osjemenjivanje. Nekoliko godina kasnije su Robne rezerve, javno poduzeće koje sada ne postoji zbog financijske propasti, tužile "Farmland" jer na ovoj farmi nema junica, niti tisuću tona državnih žitarica koje su joj povjerne na čuvanje i koje, prema ugovoru sa Robnim rezervama, treba  vratiti Srpskoj farmi. Iz uprave kompanije već duže vrijeme uvjeravaju kako će sve biti riješeno jer imaju investitora.

Član Upravnog odbora kompanije Predrag Zgonjanin je u krajem 2016. godine rekao kako je jedna kineska kompanija kupila tvrtku za 24 milijuna eura iz čega će biti riješena sva dugovanja, te će dio novca investirati u proizvodnju. Ni do danas vlasnička struktura na internetskoj stranici Banjalučke burze nije promijenjena. U međuvremenu, Zgonjanin je prije nekoliko dana priopćio kako je kupoprodajni ugovor s partnerom potpisan i da za mjesc dana stižu novci. Kupac je tajni dok se ne izvrši uplata sredstava. Za propast krivi lošu privatizaciju i obaveze solidarne odgovornosti bivšeg PIK-a "Mladen Stojanović". Najveći vlasnik "Farmlanda" je FL grupa d.o.o. Nova Topola na čelu s Draganom Vasiljevićem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close