Najskuplji gradovi za život na svijetu – Singapur i Zürich

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2023. u 17:00
Singapur je devet puta u 11 godina proglašen najskupljim gradom za život/SHUTTERSTOCK

Singapur je ponovno zauzeo vrh ljestvice, po deveti put u proteklih jedanaest godina zbog visokih cijena u nekoliko kategorija.

Listom najskupljih gradova za život na svijetu uvjerljivo vode Singapur i Zürich, a slijede ih Ženeva, New York i Hong Kong, pokazuje analiza Economist Intelligence Unita (EIU) koji upozorava da je globalna kriza troškova života još daleko od završetka.

U prosjeku, cijene su porasle 7,4 posto na godišnjoj razini u lokalnoj valuti za više od 200 često korištenih dobara i usluga. Premda je to pad u odnosu na rekordni porast od 8,1 posto prošle godine, no i dalje još uvijek “znatno više od trenda u razdoblju 2017. do 2021.”, stoji u izvješću EIU-a.

Singapur je ponovno zauzeo vrh ljestvice, po deveti put u proteklih jedanaest godina zbog visokih cijena u nekoliko kategorija. Spomenuti grad-država ima najviše cijene prijevoza na svijetu zbog strogih državnih kontrola broja automobila. Osim prijevoza, Singapur je među najskupljima za kupnju odjeće, namirnica i alkohola.

Skok Züricha na listi najskupljih metropola za život posljedica je jačanja švicarskog franka, ali i visokih troškova cijena namirnica, kućanskih potrepština i rekreacije, prenosi Reuters izvješće EIU-a. Ženeva i New York dijele treće mjesto ljestvice, Hong Kong peti, a Los Angeles šesti najskuplji grad na svijetu.

Izvješće navodi da Azija nastavlja bilježiti relativno niža povećanja cijena u prosjeku u usporedbi s drugim regijama. Kineski gradovi Nanjing, Wuxi, Dalian i Peking među najvećim su pomacima na ljestvici ove godine. Slično je s Osakom i Tokijom u Japanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close