‘Najprljavija’ zemlja Europske unije postaje meta ulagača u čistu energiju

Autor: Tomislav Pili , 14. veljača 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Donošenjem nove regulative u Poljskoj vjetroelektrane namjeravaju graditi i njemački RWE, španjolska Iberdrola i švedski Vattenfall.

Najveći proizvođač ugljena u Europskoj uniji koji dvije trećine svojih potreba za strujom podmiruje iz tog fosilnog goriva postaje sve zanimljiviji strancima za ulaganja u čistu energiju.

Kako piše Reuters, najveća poljska elektroenergetska kompanija PGE prošloga je tjedna potvrdila sklapanje ugovora s danskim Orstedom o gradnji vjetroelektrana na moru.

Analitičari smatraju da je to još jedan znak da Poljska – država koja se u energetici snažno oslanja na ugljen – brzo postaje vrlo privlačna destinacija za ulagače u obnovljive izvore energije.

Zajednička gradnja

Kako je priopćio PGE, s danskim partnerom razgovori se vode još od 2019., a sada je dogovorena zajednička gradnja dviju vjetroelektrana na Baltičkom moru ukupne snage 2,5 GW, što je dovoljno za opskrbu četiri milijuna kućanstava.

Orsted – najveći svjetski developer vjetroelektrana na moru – uložit će ukupno 657 milijuna zlota, odnosno 178 milijuna dolara kako bi stekao 50 posto udjela u tim projektima.

Izvršni direktor PGE-a Wojciech Dabrowski izjavio je Reutersu kako će ukupna ulaganja u ta dva projekta iznositi do 40 milijardi zlota (8,9 milijardi eura). Vjetroelektrana kapaciteta 1 GW započet će s radom 2026., a godinu kasnije druga, snage 1,5 GW.

PGE glavninu struje proizvodi u termoelektranama na ugljen, ali do 2040. planira u sklopu zelene tranzicije imati najmanje 6,5 GW kapaciteta u vjetroelektranama. Do 2040. vjetroelektrane u Baltičkom moru sudjelovat će sa 40 posto u PGE-ovoj proizvodnji struje.

Podsjetimo, Poljska je jedina članica Europske unije koja se 2019. nije obvezala da će do 2050. postati ugljično neutralna. Ugljen je i dalje zaslužan za 72 posto proizvodnje električne energije, a politička elita već godinama ovisi o potpori rudarske i energetske branše.

Iako ima 770 kilometara dugu obalu, Poljska još nema nijednu vjetroelektranu na moru. S druge strane, Danska od elektrana u Baltičkom moru podmiruje polovicu svojih godišnjih potreba za strujom.

Međutim, pritisak Bruxellesa, rastuće cijene emisija ugljičnog dioksida te jačanje klimatskog aktivizma nagnali su konzervativnu vladu u Varšavi na preokret. Ključna točka bilo je prošlomjesečno usvajanje dugo očekivanog zakona o vjetroelektranama na moru.

Sretni investitori

Zakon jamči ulagačima stabilan izvor prihoda, a omogućuje tamošnjem energetskom regulatoru da do kraja lipnja odobri projekte do 5,9 GW kapaciteta uz zajamčeni prihod. U drugoj fazi organizirat će se aukcije koja će povećati kapacitete za još 5 GW.

“Investitori su sretni. To je potpun i sveobuhvatan zakonski okvir koji uređuje kako raditi vjetroelektrane u Poljskoj”, ističe Giles Dickson, izvršni direktor organizacije Wind Europe.

“Poljska je vrlo atraktivna, možda i najatraktivnije rastuće tržište za vjetroelektrane na moru u Europi”, ističe Holger Matthiesen, direktor razvoja vjetroelektrana za Skandinaviju, Poljsku i baltičke države u njemačkoj tvrtki RWE Renewables. Ta tvrtka ove će godine tražiti potporu poljske vlade za vjetroelektranu snage 350 MW.

U sklopu novog plana, Poljska će do 2040. imati između 10 i 16 GW kapaciteta u sunčevim elektranama, 7 do 10 GW u vjetroelektranama na kopnu te 8 do 11 GW u vjetroelektranama na moru.

“Rast kapaciteta vjetroelektrana na moru, obveza smanjenja korištenja ugljena, proces konsolidacije među proizvođačima struje te liberalizacija tržišta učinili su da na Poljsku gledamo s mnogo više zanimanja nego prije pet ili šest godina”, tvrdi Reutersov izvor iz jedne strane energetske kompanije.

I španjolska Iberdrola, drugi proizvođač struje u Europi po veličini, kupila je u prosincu udjel u tvrtki Sea Wind radi razvijanja projekata vjetroelektrana na moru.

K tome, švedski Vattenfall i poljska kemijska kompanija Synthos potpisali u listopadu memorandum o razumijevanju u vezi ulaganja u energiju vjetra.

Komentirajte prvi

New Report

Close