Najmanje spajanja među kompanijama u tri godine

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2019. u 22:00
Analitičari očekuju oporavak iduće godine/SHUTTERSTOCK

Pad vrijednosti zasluga je smanjenja raspoloženja u kompanijama za ulazak u transakcije uslijed rastuće ekonomske nesigurnosti.

Vrijednost spajanja i preuzimanja (M&A) kompanija u svijetu u trećem tromjesečju pala je 16 posto na 729 milijardi dolara što je najlošiji rezultat od 2016. godine, pokazuju podaci Refinitiva.

Zasluga je to smanjenja raspoloženja u kompanijama za ulazak u transakcije preuzimanja uslijed rastuće ekonomske nesigurnosti.  

Pad u Americi
To se najbolje vidi u Americi gdje je osobna potrošnja jedva narasla tijekom ljeta, a raspoloženje među poduzetnicima je postalo slabašno. Vrijednost M&A aktivnosti u SAD-u srušila se za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 246 milijardi dolara. To je najlošiji kvartalni rezultat u posljednje tri godine. U Aziji, gdje su protuvladini prosvjedi poljuljali status Hong Konga u financijskim krugovima, rezultat je tek nešto bolji.

Naime, vrijednost azijskih spajanja i preuzimanja smanjena je za petinu, na 160 milijardi dolara što je najslabiji rezultat od 2017. godine. Jedina svijetla točka na globalnoj karti spajanja i preuzimanja je Europa. Na starom kontinentu spajanja i preuzimanja dosegla su 249 milijardi dolara što je 45 posto više nego prošle godine. Kako za Reuters tumači Eamon Brabazon, direktor spajanja i preuzimanja za EMEA regiju u Bank of America, u Europi je u trećem tromjesečju zabilježena mješavina transakcija koje su se protezale kroz cijeli niz sektora i zemljopisnih područja.

Najveće M&A tržište u Europi ostala je Velika Britanija gdje je nesigurnost oko Brexita snizila vrednovanja tamošnjih kompanija pogodnih za preuzimanja.   

Ponuda Philip Morrisa
Naime, britansko tržište drži 6,4 posto udjela u vrijednosti globalnih spajanja i preuzimanja, a tijekom ove godine bilježi vrijednost spajanja od 177 milijardi dolara.

Od velikih pokušaja spajanja koji su propali svakako valja izdvojiti ponudu duhanskog diva Philip Morris International za ponovno ujedinjenje s Altriom što je trebalo biti najveće spajanje od 2016. godine. Međutim, ponuda je prošloga tjedna povučena zbog zabrinutosti oko regulatornog tertmana elektroničkih cigareta. Analitičari očekuju da će iduće godine opreznost kompanija oslabiti te će doći do oporavka aktivnosti spajanja i preuzimanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close