Najbrži rast kineskog izvoza u ovoj godini od 18 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2022. u 22:00
Izvozne isporuke jedna su od rijetkih svijetlih točaka kineskog gospodarstva/Reuters

Izvozne isporuke jedna su od rijetkih svijetlih točaka kineskog gospodarstva u ovoj godini.

Rast kineskog izvoza neočekivano je ubrzao u srpnju, pokazali su podaci objavljeni u nedjelju što je ohrabrujući znak za gospodarstvo koje se pokušava oporaviti od posljedica epidemioloških mjera.

Kako prenosi Reuters, izvoz je prošloga mjeseca porastao 18 posto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži mjesečni rast u ovoj godini, pokazali su podaci kineske carine. To je nešto bolje od lipanjskih 17,9 posto rasta.

Ekonomisti su očekivali da će izvoz u srpnju porasti 15 posto. Izvozne isporuke jedna su od rijetkih svijetlih točaka kineskog gospodarstva u ovoj godini, s obzirom da su restrikcije zbog širenja koronavirusa snažno pogodile kompanije i potrošače, a i uzdrmano je i nekretninsko tržište.

S druge strane, uvoz je prošloga mjeseca porastao blagih 2,3 posto na godišnjoj razini, što sugerira da je domaća potražnja ostala relativno slaba. Analitičari su očekivali da će uvoz porasti 3,2 posto.

Pri tome je uvoz sirove nafte pao 9,5 posto u odnosu na godinu ranije. Pokazatelj stanja kineskog gospodarstva je i veliki pad uvoza računalnih procesora – jedne od najvećih uvoznih stavki – za čak 19,6 posto.

Kina je prošloga mjeseca zabilježila rekordni trgovinski suficit od 101,26 milijardi dolara, znatno iznad 90 milijardi dolara koliko su očekivali ekonomisti.

Komentirajte prvi

New Report

Close