Najbrži rast japanskog izvoza u posljednje više od dvije godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2013. u 13:26
Photo: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japanski izvoz u svibnju je zabilježio najizrazitiji rast na godišnjoj razini u posljednje više od dvije godine

Japanski izvoz u svibnju je zabilježio najizrazitiji rast na godišnjoj razini u posljednje više od dvije godine, uz podršku slabog jena i umjerenog jačanja globalne potražnje, pokazali su u srijedu podaci japanske vlade.

Prema vrijednostima iskazanim u jenu, izvoz je u svibnju na godišnjoj razini poskočio za 10,1 posto, bilježeći rast treći mjesec zaredom, objavilo je danas japansko ministarstvo financija.

Slabiji jen podupro je i japanski uvoz, koji je na godišnjoj razini uvećan za 10 posto. U trgovinskoj bilanci trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva iskazan je tako manjak od 994 milijardi jena (10,4 milijarde dolara).

Brži rast izvoza nego što se očekivalo dobra je vijest premijeru Shinzu Abeu nakon što su rasprodaje dionica u posljednje vrijeme, volatilnost na tržištima obveznica i skok tečaja jena potaknuli zabrinutosti u vezi izgleda gospodarske politike po njegovoj zamisli koja predstavlja kombinaciju radikalnog ublažavanja monetarne politike, fiskalnih poticaja i mjera usmjerenih rastu.

Po ocjeni ekonomista, neto učinci slabljenja jena ostali su pozitivni. Viši prihodi ostvareni izvozom po njihovu se mišljenju pretaču u veću dobit a posljedično znače veća ulaganja i bonuse za zaposlenike, s neizravnim koristima za šire gospodarstvo, premda skuplji uvoz također pogađa kompanije i potrošače.

Jen je izgubio više od 20 posto na vrijednosti prema dolaru u posljednjih 12 mjeseci zaključno sa svibnjem, a i nakon najnovijeg uzleta još je uvijek 17 posto slabiji nego u istom mjesecu prošle godine. Kreće se na oko 95 jena za dolar, što je razina koja je za mnoge japanske tvrtke zadovoljavajuća.

To je razlog, uz poboljšanu potražnju za japanskim robama, na kojem analitičati temelje svoj optimizam u vezi nastavka oporavka izvoza i posljedičnog smanjenja manjka.

Izvoz u SAD uvećan je u svibnju za 16,3 posto na godišnjoj razini, po najvišoj stopi od svibnja 2012., dok je u Kinu porastao za 8,3 posto, što je njegov najizrazitiji rast od veljače 2011.

"Bez sumnje možemo kazati da je japanski izvoz na pravome putu", kazao je Shuji Tonouchi, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Komentirajte prvi

New Report

Close