Najbolji i najpametniji umovi svijeta sele u ove države, ‘rat’ za njih bit će sve žešći

Autor: Marta Duić , 13. studeni 2023. u 12:17
Foto: Pixabay

“Možemo očekivati više, a ne manje ratova za talente”, napominje izvješće, dodajući da će kvaliteta života i održivost biti ključne točke za zemlje koje se pozicioniraju kao središta talenata.

Švicarska je ponovno najtalentiranija zemlja na svijetu prema Globalnom indeksu konkurencije talenata za 2023. godinu koji je sastavila poslovna škola INSEAD.

Europska zemlja održava svoj naslov već deset godina zaredom, koristeći se “visokim razinama socijalne zaštite” i kvalitetom svog prirodnog okoliša, istaknuto je u izvješću.

Slično tome, Singapur je zadržao drugo mjesto zahvaljujući visokoobrazovanoj radnoj snazi i inovativnom gospodarstvu, a slijedi SAD, koja se popela na treće mjesto nakon što je zauzela četvrto mjesto u rangiranju za 2022. godinu.

Godišnje izvješće mjeri način na koji 134 zemlje privlače, razvijaju i zadržavaju svoj talenat. Deset najbolje rangiranih zemalja ostale su stabilne tijekom proteklog desetljeća, pri čemu su Švicarska i Singapur dosljedno na vrhu kao “jasni lideri”, piše CNBC.

“Posljednjih deset godina vidjeli smo neizmjeran povezanost između bogatstva zemlje i njezine konkurencije u talenatima, s bogatijim ekonomijama koje i dalje nadmašuju siromašnije ekonomije”, navodi se u izvješću.

Gdje su Kina i Indija?

I druge europske zemlje dobro su prošle na popisu. Danska je zauzela četvrto, Nizozemska peto, Finska šesto i Norveška sedmo mjesto.

Ostale značajne pozicije uključuju Australiju, koja je zauzela osmo mjesto, i Ujedinjeno Kraljevstvo na desetom mjestu. Kina se popela na ljestvici s 47. na 40. mjesto.

Indija, koja se široko predviđa da će do 2030. postati treća najveća ekonomija, zauzela je 103. mjesto. INSEAD to pripisuje “opadanju poslovnog sentimenta”, što je narušilo njezinu sposobnost privlačenja talenata kako iz inozemstva, tako i unutar zemlje.

“To je također dovelo do povećanja nesrazmjera u vještinama i veće poteškoće u pronalaženju kvalificiranih zaposlenika”, dodaje se u izvješću.

Više “ratova za talente”

Natjecanje zemalja za talente predstavljat će sve veći izazov tijekom sljedećeg desetljeća, dok se neizvjesnosti i međunarodne napetosti nastavljaju širiti u trgovini, investicijama i politici.

“Možemo očekivati više, a ne manje ratova za talente”, napominje izvješće, dodajući da će kvaliteta života i održivost biti ključne točke za zemlje koje se pozicioniraju kao središta talenata.

Osim toga, pojava umjetne inteligencije u različitim industrijama mogla bi pogoršati jaz u privlačenju talenata. “Nekvalificirana ili slabo kvalificirana radna snaga podnosit će veći dio dodatnog pritiska, dok će nove kategorije radnika, neki s razvijenijim vještinama, patiti od jače konkurencije koju za njih predstavljaju algoritmi i specijalizirana oprema.”

Komentirajte prvi

New Report

Close