Najbogatiji čovjek Azije u zadnji tren spasio brata od zatvora

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2019. u 13:46
Foto: Reuters

Milijarder Mukesh Ambani platio je dug mlađeg brata Anila od 80 milijuna dolara koje je dugovao tvrtki Ericsson AB.

Najbogatiji čovjek u Aziji Mukesh Ambani, procijenjen na 54,3 milijarde dolara, pomogao je svom mlađem bratu da ne završi u zatvoru, prenio je Bloomberg.

Bivši milijarder, Anil Ambani, čiji telekomunikacijski biznis grca u dugovima, zahvalio se svom bratu Mukeshu, kao i šogorici.

Podsjetimo, Anil je nekada vrijedio najmanje 31 milijardi dolara u 2008. godini, a prema procjeni Bloomberga vrijednost imovine trenutno mu iznosi oko 300 milijuna.

Tajkun koji se prezadužio u svom telekomunikacijskom poslovanju, obećao je platiti lokalnoj jedinici Ericssona AB oko 5,5 milijardi rupija (80 milijuna dolara) za usluge održavanja. No to nije napravio nakon višestrukih obećanja pa ga je prošli mjesec najviši indijski sud proglasio odgovornim za nepoštivanje.

Sud mu je naložio plaćanje duga u roku od mjesec dana, u suprotnom zaprijećeno mu je zatvorom.

Brat mu je platio dug u zadnji trenutak, na dan isteka roka, unatoč međusobnim lošim odnosima zbog borbe za očevo nasljedstvo.

Anilov zapanjujući pad je u kontrastu s uspjehom Mukesha, čija se neto vrijednost od 54,3 milijarde dolara, samo ove godine povećala za 10 milijardi dolara, navodi Bloomberg Billionaires Index.

Dionice RCom-a, Anilovog telekomunikacijskog operatera, povećale su se za 10 posto u 9:15 sati u Mumbaiju nakon isplate. Dionice Reliance Power doo stekle su čak 8,6 posto, Reliance Infrastruktura doo skočila je za 8,2 posto, a Reliance Capital doo gotovo 6 posto.

Uništio ga ulazak brata u telekomunikacijski biznis

Smanjenje Anilovog bogatstva ubraja se među najveće i najbrže implozije u modernoj povijesti.

Dionice RComa pale su 60 posto u 2018. godini, tijekom borbe Anila da sklopi ugovor o prodaji infrastrukture za 173 milijarde rupija tvrtki Reliance Jio Infocomm Ltd., novom pružatelju usluga kojeg kontrolira brat Mukesh. Od dogovora se odustalo, izvijestili su iz RComa u ponedjeljak, obećavajući da će nastaviti rješavati dugovanja kroz indijski National Company Law Tribunal.

Godine 2005., tri godine nakon smrti svoga oca, braća su pristali podijeliti carstvo na dva dijela. Anil je dobio nove poslove kao što su telekomunikacije, proizvodnja električne energije i financijske usluge.

Ali od tada, Mukesh je također ponovno ušao u unosan telekomunikacijski sektor Indije stvaranjem Reliance Jio Infocomm. Njegova nacionalna 4G mreža, koja je debitirala s besplatnim uslugama u 2016., dubinski je utjecala na industriju i konkurenciju, uključujući RCom.

Komentirajte prvi

New Report

Close