Najbogatije okrunjene glave još imućnije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. listopad 2017. u 15:11
Hans-Adam II., Svijetla Visost

Imovina mu je veća za 1,7 milijardi dolara, no nije na europskom tronu.

Hans-Adam II. od i iz Lihtenštajna (pohrvaćeno), titulom princ, puno je ime monarha koji raspolaže najstarijim bogatstvom u Europi. Iako vlada kneževinicom od svega 38.000 'podanika' stiješnjenom između Austrije i Švicarske, imetak mu i nije mali.

Štoviše, u godinu dana je, prema Bloombergovom indeksu milijardera, narastao za 1,7 milijardi dolara, na 4,4 milijarde, najviše zbog skoka vrijednosti LGT Groupa, banke u kojoj je 'ukorijenjeno' prinčevo bogatstvo.

LGT je "nabujao" čak 64%, više nego četiri puta jače od skoka bankovnog indeksa Euro Stoxx. 'Njegova Svijetla Visost' Hans-Adam II. Lihtenštajnski time je dospjela na 444. mjesto Bloombergove liste, a upravlja bogatstvom koje datira još iz doba križara i po tome je najstarije na spomenutom indeksu. Stvoreno je u 12. stoljeću i odnosilo se na posjede koji su se nekad prostirali po Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Češkoj, a danas je suženo na Lihtenštajn i Austriju.

On ipak nije i najbogatija europska okrunjena glava. Tron i dalje drži engleski Hugh Grosvenor, 7. Vojvoda od Westminstera, s 12,9 milijardi, koje postoji od 1677., slijedi također Englez grof Cadogan, sa 7,5 mlrd. dolara, u obitelji od 1753. Vladar s najduljim stažem na svijetu, britanska kraljica Elizabeta II., ima, pak, osobno bogatstvo od "samo" 380 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close