Naftaši u Davosu tvrde da su ‘pod opsadom’

Autor: Tomislav Pili , 27. siječanj 2019. u 22:00
Mohammed Barkindo, čelnik OPEC-a, Foto: REUTERS

Klimatske promjene i ulagači najveći problem.

Dvije ključne teme o kojima su naftaši raspravljali na ovogodišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu bile su klimatske promjene i pritisak investitora. Kako su zaključili da obje bitke gube, spremaju odgovor u “omekšavanju” investitora višim povratima te povećanju ulaganja u odnose s javnošću, piše Reuters.

“Nema sumnje – i to je jednoglasno mišljenje proisteklo iz brojnih sastanaka u Davosu – da je naftna industrija doslovno pod opsadom te da je budućnost nafte na kocki”, izjavio je Mohammed Barkindo, generalni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). “Industrija treba nastupiti zajedno i odgovoriti pozitivno s činjenicama i brojkama”, dodao je Barkindo. Polemika o klimatskim promjenama podijelila je samu naftnu industriju.

Dok su američke kompanije zauzele “mekan pristup” problemu globalnog zagrijavanja, europske kompanije, poput Shella, smatraju da ne bi trebale biti odgovorne samo za svoje emisije ugljičnog dioksida, već i svojih potrošača. S tim je povezan pritisak investitora, pa neki mirovinski i investicijski fondovi, poput norveškog Naftnog fonda, ne žele više ulagati u dionice zagađivača okoliša. Investitorska frustracija naftašima ogleda se i u činjenici da je udjel energetskih kompanija u indeksu S&P 500 u 10 godina pao sa 16 na 5,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close