Nada u dobru sezonu u jednom od najpopularnijih ljetovališta rapidno kopni brzim širenjem zaraze

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2021. u 07:17
FOTO: Pixabay

Dvotjedna incidencija skočila je u 20 dana sa 692 na 1833 zaraženih na 100.000 stanovnika što je rezultiralo padom regije na ‘narančastu listu’.

Španjolskom party destinacijom Ibizom ovoga se ljeta opet čuje šušur turista koji ponegdje troše čak i više nego prije pandemije, no tamošnji turistički radnici pribojavaju se da takva situacija neće dugo potrajati.

Kako piše Financial Times, na vrhuncu sezone kafići uokolo Platja d’en Bossa u pravilu su prepuni mladih turista koji svakog ljeta pristignu na španjolski otok kako bi udahnuli djelić atmosfere cjelodnevnih tuluma po kojima je Ibiza čuvena. Međutim, u jednom od kafića, blizu plaže, konobari nagovaraju prolaznike da uđu.

Stvarno loša 2020.

Alex Sasaki, suvlasnik kafića, kaže da je na početku ove sezone imao velike nade nakon “stvarno loše” 2020. kada je bar zbog epidemioloških restrikcija mogao biti otvoren samo mjesec dana.

Ova je sezona počela obećavajuće, s prvim valom nizozemskih turista nakon čega je uslijedio skok dolazaka iz Britanije kada je vlada u Londonu stavila Ibizu i ostatak Balearskih otoka na “zelenu listu”. Međutim, ugostitelji smatraju da je dobar početak sezone zasluga Europskog prvenstva u nogometu.

“Bilo je dobro gotovo u potpunosti zbog EURO-a. Barovi su bili puni cijeli dan”, kaže Sasaki. Dolazak Britanaca – koji su proteklih godina činili 40 posto stranih turista na Ibizi – ulio je tamošnjim turističkim radnicima nadu da je moguć povratak u normalu, nakon preteških 18 mjeseci. Međutim, optimistična očekivanja polako se rasplinjuju.

Skok zaraženih koronavirusom koji je prije nekoliko tjedana zamijećen u Mallorci rezultirao je preporukom nizozemske vlade svojim sugrađanima da se suzdrže od putovanja na Baleare.

4000

eura iznosi dnevni promet pojedinih kafića što je iznad predpandemijske razine

K tome, britanska je vlada regiju stavila na “narančastu listu” što znači da turisti koji nisu cijepljeni prilikom povratka moraju u samoizolaciju.

Okrutna je ironija što je takva restrikcija nametnuta Britancima koji posjećuju Španjolsku dok je istovremeno prije tjedan dana u Ujedinjenom Kraljevstvu nastupio “dan slobode” ukidanjem gotovo svih epidemioloških mjera. “Za nas je to bilo golemo razočaranje”, ističe Sasaki osvrćući se na odluku britanskih vlasti.

U taverni Bull Bar hostesa Dunia El Moutchou kaže kako se boji utjecaja pada otoka na “narančastu listu”, posebice nakon što je zarada proteklih tjedan dana bila i više nego odlična. Dok je dnevni promet taverne prošle godine iznosio svega 600 eura, ove je sezone dosegnuo i 4000 eura, iznad predpandemijskih razina.

“To nas je uništilo jer ne znamo što će se dogoditi iz tjedna u tjedan”, dodaje El Moutchou. Brojke o novozaraženima povećavaju se iz dana u dan diljem regije. Dvotjedna incidencija početkom srpnja iznosila je 114 na 100.000 stanovnika da bi sredinom prošlog tjedna jurnula na 692. Situacija je još lošija u dobnoj skupini između 20 i 29 godina.

Tu je incidencija čak 1833. K tome, broj aktivnih slučajeva na Ibizi gotovo se utrostručio u samo 10 dana, na više od 1750. Stoga je prošloga tjedna regionalna vlada objavila da će skratiti radno vrijeme kafića i restorana.

Bilo bi katastrofalno

Za hotelijere na Ibizi situacija je ozbiljna, ali još nije alarmantna, tvrdi Ana Gordillo, čelnica otočne udruge hotelijera. Viši segment hotelskog tržišta održava visoku popunjenost još od početka sezone, no preporuke europskih vlada o putovanjima u inozemstvo počeo se odražavati na hotele koji ovise o gostima niže platežne moći gdje se primjećuje sve više otkazivanja rezervacija.

“Još jedna godina poput prošle bila bi katastrofalna”, kaže Gordillo. Takvo upozorenje posebice važi za ugostitelje poput Alexa Sasakija. On kaže kako su prihodi njegova kafića niži između 60 i 70 posto u odnosu na sezone prije pojave koronavirusa.

Njegov susjed preko puta, tattoo majstor Sebastián Acosta, ističe da je skratio radno vrijeme svog salona za tetoviranje nakon što je broj klijenata vidljivo pao.

“Nekoliko tetovaža, dva piercinga… petero ljudi cijelog dana”, opisuje Acosta svoje poslovanje tijekom ove sezone. Jedna od glavnih atrakcija na Ibizi goleme su diskoteke, poput Pache, gdje nekoliko tisuća partijanera provede cijelu noć.

Međutim, klubovi su zatvoreni od početka pandemije, a planirano otvaranje krajem srpnja sada je vrlo upitno. José Luis Benítez, predsjednik otočke udruge noćnih klubova kaže kako su vlasnici diskoteka dugo godina bilježili odlične rezultate.

“Prošlu smo godinu nekako preživjeli, no vidjet ćemo što donosi ova. Vidjet ćemo tko će iduće godine moći otvoriti vrata, a tko će ih zauvijek zatvoriti”, smatra Benítez.

Bar na plaži na Platja d’en Bossa i dalje može posluživati pića, ali ne smije otvoriti plesni podij što je devastirajuće za poslovanje, kaže direktor Jesús Sainz Hernández.

Klub i pripadajući VIP prostor generiraju više od polovice prihoda, pojašnjava i dodaje kako se nada da je ovo godina preživljavanja, a iduća će biti godina oporavka. Alex Sasaki već je prilagodio svoja očekivanja. “Ako dosegnemo ‘pozitivnu nulu’, bit ćemo sretni”, naglašava Sasaki.

Komentirajte prvi

New Report

Close