Na trgovinskom ratu s Europom Donald Trump bi ‘slomio zube’

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2019. u 22:00
Od lipnja prošle godine uvedene su carine/REUTERS

Ekonomisti upozoravaju kako si Europa i Amerika u ovom trenutku ne mogu priuštiti carinski rat s obzirom da oba gospodarstva usporavaju.

S obzirom da je bilateralna trgovina SAD-a s Europskom unijom za 70 posto veća nego s Kinom, ekonomisti upozoravaju da bi na carinskom ratu sa "starim kontinentom" Trumpova administracija "slomila zube". 

Nakon što je američka administracija prošle godine uvela carine na europski čelik i aluminij, Europska unija odgovorila je u lipnju uvođenjem carine od 25 posto na 2,8 milijardi dolara vrijedan uvoz američke robe.

Najvažnija odluka
Međutim, Washington sada prijeti dodatnim carinjenjem europskih vina i alkoholnih pića zbog subvencioniranja europskog proizvođača zrakoplova Airbus. 

No, u studenom se čeka najvažnija odluka Trumpove administracije – hoće li doći do uvođenja carina na europske automobile. Međutim, ekonomisti za CNBC upozoravaju kako bi eskalacija trgovinskog rata s Europom za američko gospodarstvo bila mnogo gora od trenutnog sukoba s Kinom.

"Trgovina Europske unije i SAD-a najviše brine. To je uvjerljivo najveća bilateralna trgovina u svijetu", ocjenjuje Florian Hense, ekonomist Berenberga. "Računajući uvoz i izvoz roba i usluga, američko-europska trgovina nadmašuje američko-kinesku za 70 posto", dodao je Hense.

Podaci američkog trgovinskog predstavnika pokazuju da je SAD lani uvezao robe iz EU za 683,9 milijardi dolara, a iz Kine za 557,9 milijardi dolara. 

Bez ustručavanja
Međutim, američke su kompanije u Europu izvezle roba i usluga za 574,5 milijardi dolara, a u Kinu za svega 179,2 milijarde dolara. S obzirom da je američki izvoz u Europu tri puta viši od izvoza u Kinu, Bruxelles može snažno uzvratiti Trumpovoj administraciji, ocjenjuje Hense. Da se Europa ne bi ustručavala svjedoči i lanjska izjava povjerenice za trgovinu Cecilije Malmström koja je rekla da se pravila međunarodne trgovine koje je Europa razvila tijekom godina s američkim partnerima ne mogu kršiti bez reakcije s europske strane.

Fredrik Erixon, direktor think-tanka ECIPE ističe kako si Europa i SAD ne mogu prištiti carinski rat s obzirom na ekonomsko stanje.  "Oba gospodarstva usporavaju i ciklični efekt carina bio bi prilično snažan", pojasnio je taj analitičar. Posljednji podaci pokazuju da je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju poraslo samo 0,2 posto, a američko 2,1 posto, jedan postotni bod niže nego prethodni kvartal.

Komentirajte prvi

New Report

Close