Na Svjetskom prvenstvu u oranju i hrvatski predstavnik

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2014. u 16:42
Thinkstock

Od 4. do 6. rujna 2014. godine u Bordeauxu, Francuska bit će održano 61. Svjetsko prvenstvo u oranju.

Od 4. do 6. rujna 2014. godine u Bordeauxu, Francuska bit će održano 61. Svjetsko prvenstvo u oranju na kojem će nastupiti i  Željko Šebalj, prvak Hrvatske u oranju plugovima ravnjacima za 2013. godinu. Domaćini Svjetskog natjecanja u oranju očekuju više od 150.000 posjetitelja što će ovu organizacijski zahtjevnu priredbu označiti kao jednu od najvećih gospodarskih manifestacija u Francuskoj ove godine.

Svjetska oračka organizacija (WPO) kao glavni organizator jedinstvene svjetske poljoprivredne manifestacije s pripremama se nalazi u završnoj fazi, a već su u tijeku i pripreme za Svjetsko prvenstvo u oranju koje će se 2015. godine održati u Danskoj. Predsjednik WPO-a Tugomir Majdak, inače pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije i glavna tajnica WPO-a, Anna Marie McHugh (Republika Irska) obavili su prošli tjedan prvu inventuru lokacija u Danskoj na poluotoku Jutland na kojima će se održati natjecanje orača. 

Svjetsko prvenstvo u oranju 2015. godine održat će se na poljoprivrednim površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Bjarne M. Nielsena. Nielsen je sudjelovao na svjetskim natjecanjima u oranju kao predstavnik Danske, a danas sa svojom obitelji godišnje utovi 52.000 odojaka i uz to ima i farmu sa 100-tinjak mliječnih krava. Gospodarstvo obrađuje oko 500 ha poljoprivrednih površina na kojima uzgaja većinom žitarice (pšenica, ječam), odnosno krmne kulture (trave, kukuruz za silažu). Farma na svojim pjeskovitim tlima, koja su slična tlima Virovitičko-podravske županije, ima redovito prosječne prinose pšenice oko 10 tona/ha što je rezultat dugogodišnjeg stručnog i predanog rada cijele obitelji. 

Suvremena poljoprivredna mehanizacija i oprema, kao i tehnologija hranidbe svinja i mliječnih krava primjer je kako se može organizirati i voditi uzorno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u stočarskoj proizvodnji u Europi, ali i u svjetskim razmjerima. Zanimljiva je svakako i informacija koja bi mogla zaintrigirati i stočare u Hrvatskoj, kako će zbog ukidanja mliječnih kvota u EU u 2015. godine, poljoprivredno gospodarstvo Nielsen napustiti ekološku proizvodnju i vratiti se konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji što će njima jamčiti povećanje proizvodnje i prihoda.

Svjetska prvenstva u oranju izuzetna su prigoda za očitovanje najboljih vještina u oranju od strane orača iz više od 30 zemalja iz cijelog svijeta, ali i razmjenu iskustava poljoprivredne proizvodnje. Francuska i Danska u samom su vrhu europskih poljoprivrednih zemalja, svaka sa svojim specifičnostima nudi mogućnost i hrvatskim poljoprivrednicima za usvajanje novih iskustava i znanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close