Na pomolu je treći val u Velikoj Britaniji, dolazi iz Indije

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2021. u 10:19
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Indijski bi soj mogao biti zarazniji od britanskog.

Velika Britanija je, moguće, na početku trećeg vala širenja korona virusa, zbog sve većeg broja slučajeva oboljelih od indijske varijante zaraze. U lipnju su britanske vlasti planirale popustiti restriktivne mjere, da bi ih znanstvenici sad pozivali na odgodu lakših mjera. Svijet je ponovno, čini se, na raskrsnici jer počinje turistička sezona, uvode se COVID digitalne potvrde, a gospodarstvo, malo je reći, vapi za ublažavanjem mjera i pokretanjem gospodarskog kotača, piše Express.

“Bilježimo eksponencijalni rast broja novih slučajeva, a najmanje tri četvrtine otpada na novu, indijsku varijantu”, potvrdio je za BBC profesor Ravi Gupta, član znanstvenog savjeta britanske vlade, dodajući kako je broj novih slučajeva relativno nizak, ali svaki novi val započinje baš tako. Veći dio britanske populacije je cijepljen s obje doze, pa će i trećem valu trebati više vremena za širenje.

Indijski bi soj mogao biti zarazniji od britanskog, otkriven je u 40-ak zemalja, između ostalih i u Sloveniji, Rana istraživanja sugeriraju da su cjepiva učinkovita protiv indijske varijante nakon dvije doze i zasad, nasreću, nema dokaza da bilo koja mutacija uzrokuje teže simptome od “originala” iz Wuhana, no treba biti na oprezu. Nova varijanta je otkrivena i u Vijetnamu, u pitanju je mješavina britanskog i indijskog tipa, koja se zrakom širi brže od dosadašnjih.

Komentirajte prvi

New Report

Close