Na Paliću golf, luksuzni hoteli i sportski tereni

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2015. u 22:01
Temelj novog razvojnog plana je širenje zdravstvenog turizma

O novom Master planu za izletište Palić vijećnici Skupštine Subotice raspravljat će već u kolovozu.

Nove investicije vrijedne više milijuna eura predviđene su novim Master planom za Palić, sportsko-izletničko područje s jezerom pokraj Subotice u Vojvodini.

Kada se pronađe investitor Palić će znatno unaprijediti svoju ponudu i postati destinacija s kvalitetnim hotelima, golf terenima, vodenim parkom, kongresnim centrom, jedriličarskim centrom i brojnim ugostiteljskim objektima te sportskim terenima. Realizacijom Master plana, kojeg je izardila konzultantska kuća Horwath HTL, Palić će dobiti potpuno novi izgled, a plan obuhvaća sadržaje u tri kruga: Zlatnom, Srebrnom i Brončanom, javlja portal eKapija.com. Zlatni krug obuhvaća lokaciju između jezera Palić i Krvavog jezera, Srebrni krug čini neposredno okruženje centra i uključuje postojeće objekte i objekte koji će biti izgrađeni. U području Brončanog kruga ući će i lokacija sportskog aerodroma u naselju Bikovo, budući da postoji mogućnost njegove obnove.

 

150soba

imat će hotel u najboljem području Palića

Razvoj kongresnog turizma
Temelj je novog Master plana zdravstveni turizam te su objekti takve namjene predviđeni u Zlatnom i Srebrnom krugu. Zlatni krug podijeljen je u tri zone u sklopu kojih su formirani ključni projekti: Healt&Spa, Outdoor water fun i Promenada. Prva zona obuhvaća Palić Spa Resort koji se sastoji od hotela kategorije četiri zvjezdice, spa i wellness centra s medicinskim sadržajima, točaka s hranom i pićem temeljenih na zdravoj prehrani, multifunkcionalne dvorane i ostalih pratećih sadržaja.

 

75hektara

obuhvaća područje predviđeno za golf

Planira se da hotel ima 150 soba, 50 condo apartmana, parkiralište sa 300 mjesta, a vrijednost tih objekata procenjuju se na oko 40 milijuna eura. Outdoor water fun dio obuhvaća Zeleni zabavni park površine 2400 četvornih metara i bazene za odrasle i djecu, dok bi treći dio, Lido promenada, obuhvatila površinu od 25 tisuća četvornih metara. Predviđena ulaganja u te dijelove projekta iznose 10 milijuna eura. U Srebrnom krugu naglasak je stavljen na razvoj sportskih sadržaja, ali i hotelskog i kongresnog turizma.  Izgradnja kongresnog centra na ovoj lokaciji planirana je paralelno s hotelom, nakon realizacije projekata Zlatnog kruga. Kapacitet centra za poslovna događanja omogućit će rad 1000 sudionika. Predviđena je i izgradnja obiteljskih butik hotela i vila.

 

7milijuna

eura planirano je ulaganje u golf teren

Predlaže se razvoj najviše četiri obiteljska butik hotela s ukupno 120 soba i najviše 30 vila visokog ranga, a vrijednost tih objekata procjenjuje na više od 15 milijuna eura. Prostor zapadno od jezera predviđen je za golf teren sa 18 rupa, koji će imati i klupske kuće, vježbališta i prostor za školu golfa. Svi sadržaji obvuhvatit će prostor od 75 hektara, a ulaganja u taj kompleks dosegnut će sedam milijuna eura. Na zapadnoj strani jezera predviđen je i Veslački klub Palić.  U sklopu Srebrnog kruga nalaze se postojeći Ellitte Palić hoteli, a Master planom predviđena je dogradnja objekta Male gostione u vrijednosti oko 6 milijuna eura. U ovoj zoni u planu je i sportski hotel prilagođen sadržajima za sportaše, kategorije tri zvjezdice, s dvoranom, kao i Palić Reatail i Creative Plaza – trgovački centar na površine oko 9000 četvornih metara.

 

5tisuća

četvornih metara zauzimat će trgovački centar

Tržnica domaće hrane 
Na istočnoj obali jezera predviđen je Adrenalinski park koji će nuditi uzbuđenja na kopnu i vodi, zajedno s Water ski centrom. Eko-turistički park predviđen za Brončani krug predstavlja zaokruženu turističku cjelinu, koja u jedinstveni paket kombinira posmatranje ptica, ribolov, pješačke staze, edukativne staze, eko kamp i škole prirode. Taj inovativan park oslanjat će se na komercijalne sadržaje, poput tržnice domaće hrane, trgovine lokalnih suvenira i rukotvorina, ugostiteljske sadržaje kao što su restorani sa zdravom hranom, restorani s lokalnim specijalitetima i slično.  

Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, najavio je raspisivanje međunarodnog natječaja za dovođenje strateških investitora na Palić već najesen, dok će o Master planu za Palić vijećnici Skupštine Subotice raspravljati u kolovozu. Od 2007. godine u poboljšanje kakvoće prostora Palića uloženo je više od 6 milijuna eura. Novi Master plan temeljna je revizija Master plana iz 2006., a jedan od ključnih razloga njegove izrade bilo je prilagođavanje novim režimima zaštite, uz uvažavanje potrebe korištenja resursa u skladu s mjerama za očuvanje biološke raznolikosti i poboljšanje kvaliteta vode.

Više posjetitelja

Brojni gosti iz Hrvatske 

U 2014. na Paliću je ostvareno 22.030 dolazaka (rast od 9,4% u odnosu na 2013.) i 40.356 noćenja (rast od 7,2% ). Analizirajući pojedinačno kapacitete Palića, sa 25% kapaciteta u hotelima, jasno je da struktura smeštaja ne odražava karakter međunarodno prepoznate destinacije. Tri dominantna tržišta čine gosti iz Mađarske, Hrvatske i Poljske, a ukupni hotelski kapaciteti ograničeni su na hotele i garni hotele (Park i Jezero – Elitte Palić, Palić Resort, Prezident i Vila Lago), a osim restorana, dodatni sadržaji gostima nude se, prije svega kroz korištenje kongresnih kapaciteta. Usluge wellnessa postoje, ali su ograničene i svakako su nedovoljne za poticanje potražnje, a uglavnom se nude kao dodata vrijednost boravku na Paliću.

Komentirajte prvi

New Report

Close