Na burzi tvornica ‘Bondovih auta’

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2018. u 21:59
Ove godine Aston Martin planira prodati do 6400 vozila/FOTOLIA

Kompanija izlazi na Londonsku burzu, a prospekt izdanja bit će objavljen 20. rujna.

Britanski proizvođač luksuznih vozila Aston Martin objavio je u srijedu da namjerava izaći na Londonsku burzu i time okončati zaokret u svom poslovanju tijekom kojeg je ponovno počeo profitabilno poslovati.

Bude li uspješan, to će postati prvi izlazak na burzu jednog britanskog proizvođača vozila nakon mnogo godina, nakon što su znamenite marke poput Jaguara, Bentleya i Rolls-Royca već prodane stranim vlasnicima. Inicijalna javna ponuda (IPO) mogla bi vrednovati Aston Martin na pet milijardi funti ili 6,4 milijarde dolara. Aston Martin u srijedu je podnio registracijski dokument britanskom regulatoru financijskog tržišta kao prvi korak za IPO, a prospekt izdanja bit će objavljen oko 20. rujna.

Plan izlaska na burzu uključuje prodaju udjela postojećih dioničara, uglavnom kuvajtskih i talijanskih fondova, pri čemu će udjel dionica dostupnih za svakodnevno trgovanje biti najmanje 25 posto.

Čelnik Aston Martina Andy Palmer kazao je Reutersu da se nada da će izlazak na burzu biti dovršen do kraja godine, a to bi se trebalo poklopiti s planiranim postizanjem dogovora Britanije i EU oko izlaska iz Unije. Aston prodaje otprilike 25 posto svojih vozila u EU, a proizvodi ih u svom pogonu u središnjem dijelu Engleske. No, Palmer ne smatra da bi Brexit, čak i ako će uključivati nametanje carina na trgovinu između EU i Britanije, mogao imao veliki utjecaj na samu kompaniju.

Aston, koji je godinama poslovao s gubitkom i do sada čak sedam puta bankrotirao, prošle je godine zabilježio dobit, prvi put od 2010. U srijedu je kompanija objavila polugodišnju prilagođenu bruto dobit od 42 milijuna funti, uz rast prihoda od osam posto,na 445 milijuna funti. Ove godine planiraju prodati do 6400 vozila, a u srednjem roku povećat će prodaju na približno 10.000 vozila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close