Kompanija poznatog milijardera krajem godine lansira divovsku raketu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2022. u 07:00
SpaceX već godinama nastoji poslati svoj raketni sustav nove generacije u orbitu/Reuters

SpaceX milijardera Elona Muska već godinama nastoji poslati svoj raketni sustav nove generacije u orbitu iz kompanijinih privatnih lansirnih postrojenja u Teksasu.

Kompanija za svemirska putovanja SpaceX planira početkom prosinca lansirati svoj divovski raketni sustav Starship u orbitu, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA-e na Mjesec u idućih nekoliko godina, kazao je početkom tjedna američki dužnosnik.

SpaceX milijardera Elona Muska već godinama nastoji poslati svoj raketni sustav nove generacije u orbitu iz kompanijinih privatnih lansirnih postrojenja u Teksasu.

Prethodno su od tamo lansirani samo prototipovi gornje polovice Starshipa 10 kilometara u zrak kako bi se demonstrirali pokušaji slijetanja. Prosinačka misija će po prvi put testirati cijeli sustav, uključujući pogonski dio sustava Super Heavy od 70 metara, koji potreban za lansiranje svemirske letjelice Starship od 50 metara u orbitu.

“Pratimo četiri glavna leta Starshipa. Do prvog će doći početkom prosinca”, rekao je tijekom sastanka savjetodavnog vijeća NASA-e Mark Kirasich, viši dužnosnik NASA-e koji nadzire razvoj agencijinog programa za Mjesec Artemis.

Dodatni zemaljski testovi s raketom i revizija propisa mogli bi odgoditi početak misije za iza prosinca. Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA), koja nadzire sigurnost komercijalnih lansirnih mjesta, još nije dala licencu za misiju SpaceX-u.

Starship bi trebao postati SpaceX-ov vodeći raketni sustav nakon što se u potpunosti razvije, naslijeđujući rakete Falcon 9 za višekratnu upotrebu. NASA je 2021. odabrala SpaceX-ov Starship za planirano iskrcavanje ljudi na Mjesec oko 2025., po prvi puta od 1972. godine.

Ta misija, prema ugovoru vrijednom otprilike 3 milijarde dolara, zahtijeva nekoliko testnih svemirskih letova koji bi mogli odgoditi početak misije.

Odvojeno, NASA planira 14. studenoga ponovno pokušati lansirati megaraketu na Mjesec u okviru misije Artemis 1 (Artemida 1) pošto su prethodna lansiranja predviđena krajem kolovoza te početkom rujna morala biti otkazana zbog tehničkih poteškoća i lošeg vremena.

Zatim je krajem rujna raketa SLS, najsnažnija koju je do sada izgradila američka svemirska agencija, morala biti vraćena u hangar u svemirskom centru Kennedy kako bi se sklonila prije udara uragana Iana koji je razorio pojedine dijelove Floride, podsjeća agencija AFP.

Komentirajte prvi

New Report

Close