Musk podnio tužbu zbog kršenja saveza vrijednog više milijardi dolara: “Ugrozili ste izvornu misiju”

Autor: Tanja Ivančić , 10. ožujak 2024. u 09:11
Osebujni milijarder Elon Musk svojedobno je bio suosnivač OpenAI-ja/Reuters

Savez Microsofta i OpenAI-ja protivan je primarnoj misiji razvoju umjetne inteligencije.

Osebujni američki milijarder, Elon Musk, odvažio se na korak koji ga je opet lansirao u središte javnog interesa.

Ovoga puta podnio je tužbu protiv OpenAI-ja, tvorca popularnog ChatGPT-a i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana, s tvrdnjom da su on i kompanija na čijem je čelu, ugrozili njezinu izvornu misiju – izgradnju sustava umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva.

Muskovi odvjetnici tvrde u podnesku, koji je predan u četvrtak sudu u San Franciscu da savez OpenAI-ja s Microsoftom vrijedan više milijardi dolara, znači da je prekršena obveza sigurnog razvoja “opće umjetne inteligencije” — vrste umjetne inteligencije koja bi imala sposobnost rješavanja problema na razini ljudske inteligencije (AGI), piše Financial Times.

Microsoftova ulaganja u AI

Uz ulaganje teško 13 milijardi eura u OpenAI, tvorca ChatGPT-a, nedavno je sklopio partnerstvo s francuskim startupom Mistralom vrijedno dvije milijarde eura.

Na meti regulatora
“Do današnjeg dana web stranica OpenAI uvjerava da je njezina misija osigurati da AGI ‘donosi dobrobit cijelom čovječanstvu’. No, u stvarnosti, OpenAI je transformiran u de facto zatvorenu podružnicu najveće tehnološke tvrtke na svijetu: Microsofta”, napisali su.

Musk tužbom želi, piše FT, “primorati” OpenAI da se pridržava vlastitog ugovora o osnivanju što bi značilo da želi izgraditi tehnologiju koja ne koristi samo pojedincima. Muskovi odvjetnici pišu da ugovor o osnivanju OpenAI-ja zahtijeva od startupa da svoju “tehnologiju učini slobodno dostupnu javnosti”, ali umjesto toga korištena je “kao vlasnička tehnologija za maksimiziranje profita” za Microsoft.

Inače, Musk je svojedobno bio i jedan od suosnivača OpenAI-ja, a kako prenosi FT, i u tužbi je naveo da je tada donirao ukupno 44 milijuna OpenAI grupi. Musk je napustio odbor OpenAI-ja još 2018. uslijed neslaganja s Altmanom o smjeru razvoja.

Godinu dana kasnije grupa je osnovala profitnu podružnicu kroz koju je Microsoft uložio oko 13 milijardi dolara. Inače, veza Microsoft-OpenAI zaintrigirala je i regulatore pa Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja SAD-a, EU i Ujedinjenog Kraljevstva, razmatraju tu investiciju.

Sam Altman, čelnik OpenAI-ja, prema tužbi je pristajući na savez s Microsoftom, njima prepustio kontrolu i utrku za profitom/Reuters

Premda iz Microsofta tvrde da oni ne kontroliraju OpenAI, regulatori još uvijek nisu donijeli odluke. Cijela priča oko spornog savezništva OpenAI-ja i Microsofta zakuhala se nakon skandala oko ostavki i otkaza koji je krajem prošle godine potresao Open AI.

Naime, upravni odbor Opena AI-ja iskazao je nepovjerenje svom čelniku Samu Altmanu, da bi ga nekoliko dana kasnije vratio na istu poziciju. U međuvremenu, Microsoft je ponudio utočište svima iz OpenAI-ja u svojim redovima. No, to se na kraju nije dogodilo već je Alman vraćen na čelo tvrtke, a odbor je promijenjen.

Utrka oko novih naprednih alata u svijetu umjetne inteligencije, posebice one generativne ili točnije oko velikih jezičnih modela, se zakuhala. U njoj sudjeluju gotovo svi, od tehnoloških teškaša poput Googlea, Amazona, Applea do manjih tvrtki i startupova. Trendovi su jasni. AI već vlada svijetom, a svaki napredak omogućuje razvoj novih alata i poslovnih modela i posljedično generira profite za njihove kreatore.

Europski konkurent
Ono što Musk sada zaziva i želi natjerati OpenAI jest da svoju misiju ne podredi profitu već da svaki napredak koji razvije bude na dobrobit čovječanstva. U tužbi također traži odluku suda o tome može li tehnologija poput GPT-4, najnoviji AI model OpenAI-ja, već biti smatrana AGI-jem, odnosno “općom umjetnom inteligencijom”, prenosi FT.

Kada se radi o Microsoftu, oni se na veliko klade na umjetnu inteligenciju. Naime, proteklog tjedna objavljeno je njihovo partnerstvo i dvije milijarde vrijedna investicija u francuski startup Mistral, koji se smatra potencijalnom europskim uzdanicom i pravim konkurentom upravo OpenAI-ju, prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close