Mursi poručio da su njegove proširene ovlasti privremene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2012. u 08:44
Mohammed Mursi / EPA

“Egipatsko predsjedništvo potvrđuje da su te mjere samo privremene i da nisu usmjerene na koncentriranje ovlasti, već na njihovo prepuštanje demokratski izabranom parlamentu.”

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi naglasio je u priopćenju u nedjelju navečer da je proširenje njegovih ovlasti, koje si ukazom sam dodijelio, samo privremeno i pozvao je sve u zemlji na demokratski dijalog.

"Egipatsko predsjedništvo potvrđuje da su te mjere samo privremene i da nisu usmjerene na koncentriranje ovlasti, već na njihovo prepuštanje demokratski izabranom parlamentu", stoji u tom priopćenju. Dodaje se da je takva odluka bila potrebno kako bi se izbjegao svaki pokušaj osporavanja dviju demokratski izabranih institucija, gornjeg doma parlamenta i ustavotvorne skupštine.

Tim priopćenjem Mursi opravdava ustavnu deklaraciju od 22. studenoga kojim si je dodijelio velike ovlasti i pretpostavio ih zakonu. Oporba ga je prozvala da se ponaša poput faraona, a pravosuđe se zabrinulo za svoju neovisnost. Tisuće Egipćana izašle su na ulice zadnjih dana i prosvjedovale protiv Mursijevih mjera.

Nakon upornog ponavljanja islamističkih dužnosnika posljednjih 48 sati kako si je Mursi samo privremeno proširio ovlasti, oporbene stranke i pokreti su ponovili da "nema privremene diktature". Veliki prosvjedni skup protiv Mursija zakazan je za utorak na glavnom kairskom trgu Tahriru.

Komentirajte prvi

New Report

Close