Mogućnost da Trump prekine odnose s Kubom prestravila američke kompanije

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2016. u 21:59
Novoizabrani predsjednik Donald Trump/REUTERS

Lobisti korporativnog sektora upozoravaju na mogućnost gubitaka milijuna dolara.

Američke kompanije namjeravaju lobirati kod novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da se ne prekida trend zatopljavanja odnosa s Kubom o kojem ovise poslovi vrijedni milijune dolara.

Naime, Trump je u ponedjeljak, komentirajući smrt kubanskog vođe Fidela Castra, na Twitteru napisao kako će prekinuti "Obamin sporazum" ako kubanska vlast ne učini više za svoj narod. Prema navodima Reutersa, lobisti američkih kompanija nadaju se kako će uspjeti uvjeriti Trumpa da ne prekida proces ukidanja jednostranih američkih sankcija Kubi nametnutih još početkom 60-ih godina.

Kako je Trump dobio izbore na obećanju da će otvoriti nova radna mjesta, lobisti računaju kako će usvojiti argument da bi ekonomski odnosi SAD-a s Kubom zaposliti još Amerikanaca u mnoštvu sektora, posebice turizmu. "Ako SAD nastavi ograničavati trgovinu s Kubom, a Europska unija, Kina i Rusija nastave je produbljivati, američkim kompanijama ostat će sve manji dio kolača", kaže Jose Maria Vinales Camallonga, direktor međunarodnih operacija u španjolskoj odvjetničkoj tvrtki Lupicinio koja zastupa velike korporacije prilikom ulaska na kubansko tržište. Osim poljoprivrednog i prehrambenog sektora, od Kube mnogo očekuju američke zrakoplovne kompanije.

Naime, iako su kompanije tražile odobrenje za prodaju 3,4 milijuna aviokarata za Kubu godišnje, ministarstvo prometa odobrio je 1,2 milijuna mjesta, što je također značajan novi izvor prihoda. Prema tvrdnjama izvora bliskih Obaminoj administraciji, u sljedeća dva mjeseca očekuje se objava desetak novih poslova američkih kompanija na Kubi i to od turizma, preko proizvodnje do telekomunikacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close