Američka farmaceutska kompanija na udaru zbog skupog cjepiva

Autor: Tomislav Pili , 28. prosinac 2021. u 13:52
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Američka farmaceutska kompanija dobila zahtjev londonske investicijske tvrtke LGIM.

Američka farmaceutska kompanija Moderna suočila se sa zahtjevom dioničara koji traži prijenos tehnologije mRNA cjepiva siromašnim državama te pojašnjenje zašto je cijena njezina cjepiva toliko visoka s obzirom na veliki novac za razvoj koji je kompanija dobila od vlade.

Kako prenosi Financial Times, londonska investicijska kompanija Legal & General Investment Management (LGIM) priopćila je kako Modernini dioničari zaslužuju znati kako je financiranje razvoja COVID cjepiva od strane američke vlade “utjecalo na pristup tim proizvodima, uključujući i definiranje cijene”.

Moderna je od vlade SAD-a dobila najmanje 2,5 milijarde dolara, a glavninu dosadašnje proizvodnje plasirala je u bogate zapadne države te nije transferirala tehnologiju proizvođačima u državama srednjeg i niskog dohotka, istaknuo je LGIM.

Međutim, Moderna kod tamošnjeg financijskog regulatora, Komisije za burze i vrijednosnice (SEC), pokušava isposlovati dopuštenje za odbijanje zahtjeva tog dioničara. To je inače standardna procedura na američkom financijskom tržištu, a kompanije najčešće dobiju dopuštenje SEC-a.

U zahtjevu je kompanija navela kako ionako 15. veljače namjerava objaviti dodatne informacije o definiranju cijene cjepiva. Pritisak na kompaniju dolazi i s političke scene.

Demokratska senatorica Elizabeth Warren izjavila je prošloga mjeseca kako Moderna i Pfizer “moraju učiniti više kako bi se ublažio nepriihvatljivi nesrazmjer u globalnom pristupu cjepivu protiv COVID-19”. Podsjetimo, procjenjuje se da će te dvije kompanije iduće godine od cjepiva zajedno uprihoditi 93 milijarde dolara.

Inače, Moderna je u posebno neuobičajenoj poziciji s obzirom da je razvila cjepivo u suradnji s Nacionalnim institutom zdravlja (NIH). Barney Graham, jedan od NIH-ovih znanstvenika uključenih u razvoj, kazao je FT-u početkom godine kako bi vlada zbog svoje uloge u financiranju trebala imati glavnu riječ u definiranju cijene cjepiva.

Međutim, Moderna je odbacila takvu ideju i nedavno objavila priopćenje u kojem demantira da su Graham i još dva znanstvenika NIH-a suautori cjepiva, uz Modernine znanstvenike.

Komentirajte prvi

New Report

Close