MMF ne dopušta rast plaća i mirovina u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2016. u 22:00
Na dnevnom redu u Beogradu bilo je i restrukturiranje Elektroprivreda Srbije

Prema očekivanjima Međunarodnog monetarnog fonda rast srpskog BDP ove godine iznosit će 2,5 posto.

Misija MMF-a, koja je boravila u Beogradu od 9. do 21. lipnja na razgovorima o četvrtoj i petoj reviziji stand by aranžmana između Srbije i MMF-a, ocijenila je da ekonomski rast Srbije jača uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

MMF očekuje da će u 2016. realan rast BDP-a iznositi 2,5%, a inflacija 1,3%, navodi se u priopćenju Fonda. MMF navodi da bi, ako se do kraja godine nastavI bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje rashoda, deficit opće države trebao pasti na oko 2,5% BDP-a u usporedbi s prvobitnim ciljem od 4%. Potrebna je odlučnija reforma državnih poduzeća, uključujući velike javne i rudarske kompanije, navodi se u priopćenju MMF-a. Fond ističe da je jedini način da se zaštite radna mjesta u državnim poduzećima, a da se ponovo ne poseže za sredstvima poreznih obveznika za njihov spas, restrukturiranje kompanija kako bi im se osigurala održivost poslovanja.

Plaće i mirovine u 2016. godini u Srbiji trebaju ostati na sadašnjoj razini, izjavio je šef misije MMF-a u Srbiji James Ruff. On je dodao da je važno da se prvo postigne viši gospodarski rast koji će omogućiti veće prihode i da se ne požuruje previše i odobravaju velika povećanja. Spski ministar financija Dušan Vujović rekao je da je nužno da svako povećanje bude usklađeno s novim kriterijima i da se postupno uklone postojeće razlike.  

Prema njegovim riječima, za vrijeme posjete Misije MMF-a Srbiji dosta se razgovaralo o sektoru električne energije i potrebi da se restrukturira Elektroprivreda Srbije. Odgovarajući na pitanje šta će biti s cijenom struje, Ruff je rekao da se to pitanje mora riješiti u razgovorima vlade Srbije i Svjetske banke, jer je ta financijska institucija stručna za to područje. "Ljudi se moraju naviknuti na regulirane cijene iz godine u godinu i to je praksa u svijetu", rekao je šef misije MMF-a u Srbiji. Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim dodao je da je cijena struje samo jedan od elemenata poslovanja EPS-a i da bi trebalo veću pažnju posvetiti poslovanju tog javnog poduzeća.  "Kada EPS želi povećati investicije bez ušteda u radu, to znači da netko drugi mora to platiti", rekao je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close