Na čelo jedne od najmoćnijih organizacija na svijetu prvi puta imenovana žena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2018. u 10:26
Foto: screenshot / youtube

Napisala je oko 40 istraživačkih članaka o tečajevima, trgovini i investicijama, međunarodnim financijskim krizama, monetarnoj politici, dugu i tržišnim krizama u nastajanju, navode u MMF-u.

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinath na mjesto novog glavnog ekonomista te međunarodne financijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricea Obstfelda, koji je u srpnju najavio odlazak u mirovinu do kraja ove godine. Imenovanje dolazi u razdoblju kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma diljem svijeta te s utjecajem tehnologije na zapošljavanje.

"Gita je jedna od najboljih ekonomista u svijetu, s besprijekornim akademskim rezultatima, dokazanim rezultatima intelektualnog vodstva i opsežnim međunarodnim iskustvom", izjavila je MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde.

Gopinth je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Sveučilištu Harvard. Jedna je od urednica American Economic Reviewa i jedna od direktorica programa međunarodnog financiranja i makroekonomije pri Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja.

Također, jedna je od urednica aktualnog Priručnika međunarodne ekonomije, koji je napisala s bivšim glavnim ekonomistom MMF-a Kennethom Rogoffom. Napisala je oko 40 istraživačkih članaka o tečajevima, trgovini i investicijama, međunarodnim financijskim krizama, monetarnoj politici, dugu i tržišnim krizama u nastajanju, navode u MMF-u.

Gopinath je rođena i odrasla u Indiji, a sada je američka državljanka. Doktorat iz ekonomije stekla je na Sveučilištu Princeton 2001. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close