Mišković i Beko amnestirani od pljačke C marketa

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2016. u 22:01
Istraga o spornoj privatizaciji C marketa trajala je godinama, Fotolia

Tužiteljstvo zaključilo da nema osnova za pokretanja kaznenog postupka zbog privatizacije.

Dugogodišnja istraga privatizacije C marketa, u kojoj su država i mali akcionari, kako se tvrdilo, oštećeni za više od 100 milijuna eura, završena je odlukom da nema osnova za pokretanje kaznenog postupka.
Srpsko Republičko javno tužiteljstvo još nije objavilo da je priča o privatizaciji C marketa za njih završena, ali list Blic koji je došao do izvještaja poslanog Savjetu za borbu protiv korupcije, navodi da u njemu piše kako je nakon provedenog predistražnog postupka i prikupljenih podataka, zaključno sa 30. kolovozom 2013. godine, donesena odluka da nema osnove za pokretanje kaznenog postupka protiv osoba koje su sudjelovale u preuzmanja C marketa. Riječ je prije svega o dvojici među najvećim srpskim poduzetnicima Miroslavu Miškoviću i Milanu Beku.

Smrt glavnog aktera

Kupovina C marketa je provedena 2005., a kako se kasnije pokazalo, dogovor o prodaji dionica kompanije postignut je u kabinetu tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, i to u nazočnosti Danka Đunića, suvlasnika tvrtke Eki investment. Taj, tada najveći trgovački lanac u Srbiji kupili su Mišković i Beko, a sporazum s njima potpisao je direktor C marketa Slobodan Radulović, koji je potom pobegao iz Srbije, i za njim je, kao pripadnikom stečajne mafije, raspisana međunarodna tjeralica.

 

925milijuna eura

platio je Delhaize za Miškovićev Delta maxi u čijem sastavu je bio C market

Optužen je za pronevjeru 30 milijuna eura u C marketu. Radulović se kasnije vratio u Srbiju, a 2013. je najavljivao da će otkriti kako su Mišković i Beko opljačkali C market i navodno je upozorio 2011. godine EU da je prodaja Miškovićevog Delta Maxija (u čijem sastavu je bio i C market) belgijskom Delhaizeu pokušaj legalizacije kriminalom preuzete kompanije. Prema njegovim riječima, tvrtka je prodata u bescjenje pod pritiskom vlade Vojislava Koštunice, te da mu je Dragan Jočić, ministar policije, prijetio da će ga uhititi ako C market proda Mercatoru. Do Radulovićevog otkrića nije došlo jer je, osuđen za druga kaznena djela, umro u kućnom pritvoru 2014. godine u Beogradu. Belgijci su krajem srpnja 2011. godine za 932,5 milijuna eura, uključujući dug od 318 milijuna eura, od Miškovića kupili Delta maxi

Mišković i Beko su 75 posto dionica C marketa platili 53 milijuna dolara, a prema nekim procjenama, vrijednost te kompanije iznosila je više od 300 milijuna eura. Cijeloj transakciji prethodio je memorandum o kupovini te kompanije, jer je vlada tada željela da C market ostane u rukama srpskih poduzetnika.

Prevareni mali dioničari

U sklopu istrage o privatizaciji C marketa, Miroslav Mišković je ispitan u svojstvu građanina. Kako su mediji tada pisali, on je detaljno govorio o ulozi Beka i Radulovića u kupovini C marketa. Milan Beko je, kao svjedok na suđenju, govorio na koji način je postignut dogovor između njega, Radulovića i Miškovića, a u svjedočenju je naveo da je njihov sastanak inicirao Danko Ðunić kao osoba ovlaštena da u privatizaciji pomogne u pronalaženju partnera.

Mali dioničari C marketa su tvrdili da su njihove dionice procijenjene na 133.000 dinara (oko 1076 eura), a da su otkupljene po cijeni do samo 25.800 dinara (oko 208 eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close