Mišković financira dva sela

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2018. u 22:00
Projekt Naše selo trajat će tri godine, a cilj je uvođenje suvremenih poljoprivrednih metoda/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Delta Agrar će jamčiti otkup proizvedene robe, što daje sigurnost koja je proizvođačima najpotrebnija.

Srpska kompanija Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, odlučila je da svoja znanja u modernoj poljoprivredi (Delta Agrar) uloži u razvoj dva sela u okolini Zaječara.

Plan je da kroz program koji traje tri godine dva ruralna naselja potpuno promijene svoj izgled i da se razina agrarne proizvodnje dovede na stpanj visokorazvijenih europskih sredina, pišu Večernje novosti. Poljoprivrednici se u okolici Zaječara već bave uzgojem dunja, proizvodnjom mesa i mlijeka, ali je razina te proizvodnje daleko ispod razine razvijenih poljoprivrednih zemalja. 

Prošlih tjedana Deltin tim je obilazio sela u zaječarskom kraju i razgovarao s mještanima, i nakon ankete koja je tom prigodom provedena došlo se do zaključka da su tim selima najpotrebnija stručna znanja o suvremenoj poljoprivredi, kao i pomoć oko otkupa proizvedene robe.  Zato je projektom Delta Holdinga planirano da lokalni poljoprivrednici, ovisno o njihovim potrebama, dobiju stručnu pomoć u organizaciji proizvodnje, prije svega u prihrani, rezanju voćaka, uzgoju stoke, izboru sadnica i rasa životinja i slično. Delta Agrar će jamčiti otkup proizvedene robe, što daje sigurnost koja je proizvođačima najpotrebnija. Projekat nazvan Naše selo predviđa i unaprjeđenje društvenog života u tim mjestima.

Delta je spremna iz svog proračuna pomoći obnovu škole, ili doma kulture, ili nekih sličnih objekata u selima koja će biti odabrana. 

Obnovom, kao i podizanjem društvenog i kulturnog života Delta želi ta mesta u okolici Zaječara ponovno učiniti privlačnim i sadašnjim stanovnicima i onima koji su ih ranije napustili, tražeći neke bolje poslove i bolje uvjete za život. 

Dio donacije bit će i radne posjete Deltinim poljoprivrednim imanjima, kako bi se proizvođači na licu mjesta uvjerili u to kako danas izgleda poljoprivredna proizvodnja na visokoj svjetskoj razini. Miroslav Mišković, predsjednik Delte, već neko vreme izražava želju da Delta Agrar podijeli svoje znanje o suvremenoj poljoprivredi i da pokaže kako bi srpsko selo trebalo raditi.

To je, objašnjavaju Večernje novosti, i temelj projekta Naše selo, čiji je cilj podizanje kvalitete života u selima, i da se neki ljudi vrate kada shvate da se od zemlje može dobro zaraditi. Grad Zaječar, prema saznanjima beogradskog lista, potpuno stoji uz Miškovićev projekt i također će dati svoj doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji. U lokalnoj zajednici se nadaju da bi i druga sela mogla prepoznati ovu ideju i započeti sličan razvoj uz proizvodnju po svjetskim standardima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close